logo F1online.sk

Prestrelka Marka a Wolffa: Šéf Mercedesu sa vraj cez Mintzlaffa pokúša presadiť Schumachera

Mick Schumacher a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 6. 2023

Kto by to bol povedal, že Mick Schumacher sa po svojom odchode do roly rezervného jazdca Mercedesu stane subjektom prestrelky medzi šéfom Mercedesu Totom Wolffom a poradcom Red Bullu Helmutom Markom? Dvaja Rakúšania, ktorí sa v súkromí nemajú ani trochu v láske a zrejme preto sa radšej neporozprávajú osobne, si v ostatných dňoch vymenili pár štipľavých poznámok prostredníctvom médií.

Mick Schumacher je aj po svojom odchode z Formuly 1 predmetom určitého záujmu. Nič na tom nezmenilo ani fantastické predstavenie Nica Hülkenberga v tíme Haas, ktorý svojimi výkonmi dáva dokonalo zabudnúť na pôsobenie o dvanásť rokov mladšieho krajana.

Schumacherovi však padli vcelku vhod drobné rozpory v Red Bulle. Tam sa po smrti Dietricha Mateschitza narušila dlhoročná stabilita a nový generálny riaditeľ spoločnosti Oliver Mintzlaff sa podľa všetkého chystá urobiť niekoľko zásadných zmien. Prvou bola výmena dlhoročného šéfa AlphaTauri, a dlhoročného blízkeho spolupracovníka Helmuta Marka, Franza Tosta. Druhou a oveľa zásadnejšou má byť aj koniec samotného Marka vo funkcii poradcu Red Bullu.

Okrem sporov Marka a Wolffa sa v nemeckých médiách objavili aj správy o nezhodách Marka a Mintzlaffa, ktoré sú pre Helmuta omnoho znepokojivejšie.

Trhliny rozhodne nepomohli zaceliť ani niektoré vyjadrenia zainteresovaných strán. Šéf AlphaTauri Franz Tost trochu pootvoril bojové šíky rakúskej spoločnosti vyjadrením, že miesto Nycka de Vriesa preferoval v tíme Micka Schumachera, ale Red Bull (inými slovami Helmut Marko) mal iný názor. Túto historku potvrdil aj Mickov strýko Ralf, ktorý zároveň dodal, že 80-ročný Rakúšan „má problém s menom Schumacher“.

Marka to, samozrejme, nenechalo chladným a okamžite odpovedal, že žiadny problém s menom Schumacher nemá. „Ralf si iba nevšimol skutočnosť, že program AlphaTauri je zameraný na juniorov a najdôležitejším kritériom pri ich výbere je výkonnosť,“ dodal trochu štipľavo Marko, čím dal jasne najavo, že problémom nie je Schumacherove meno, ale jeho posledné výkony.

Situácia postupne naberá na obrátkach, pretože s výsledkami Nycka de Vriesa nepanuje spokojnosť. Marko však odmieta o Schumacherovi čo i len uvažovať. Podľa jeho slov je pre Red Bull jednoznačnou voľbou jazdec z jeho akadémie – v tomto prípade by sa malo jednať o Liama Lawsona –, ale do kádra stajne z Milton Keynes predsa nepatril ani de Vries a Marko si ho nakoniec aj tak vybral.

Je možné, že pootvorené okienka v šíkoch Red Bullu sa pokúsil využiť Toto Wolff, ktorý podľa všetkého prevzal zodpovednosť za manažovanie Micka Schumachera. Ten mal okolo seba vždy veľký a silný tím ľudí, ale tí vlani neodviedli dostatočne kvalitnú prácu.

Wolff však nenecháva nič na náhodu. Keďže Marko nemá o Schumachera záujem a šéfovi Mercedesu by beztak nedvihol telefón, rozhodol sa obísť poradcu Red Bullu a kontaktoval Olivera Mintzlaffa osobne. Prefíkaný Toto tým Helmuta natoľko pobúril, že ten cez nemecké médiá svojmu sokovi poriadne vynadal.

„Na stretnutí sa o tom hovorilo. Táto téma je však úplne mimo misu po tom, čo sa pán Wolff snažil otvorene politikárčiť proti nám na pôde FIA,“ prehlásil Marko pre nemeckú televíziu Sport1, ktorú cituje portál Motorsport.com.

„Prečo by sme mali vziať Schumachera? Je to jazdec Mercedesu a zodpovedá zaňho pán Wolff. Ak má o ňom takú vysokú mienku, prečo ho neposadí do svojho tímu alebo nevyužije svoj vplyv, aby ho dostal do zákazníckeho tímu, ako je napríklad Williams?” pýta sa poradca Red Bullu.

Nevieme celkom presne, či sa Wolffovi podarilo dohodnúť stretnutie s Mintzlaffom alebo sa o to len pokúsil. V každom prípade tým Marka pobúril natoľko, že nasledovala takáto podráždená reakcia. Samotný Wolff však všetky Markove obvinenia poprel. Nikdy sa vraj o stretnutie so šéfom Red Bullu nepokúšal a bagatelizoval svoje možnosti pomôcť Schumacherovi vrátiť sa do súťažného kolotoča.

„Nie som si celkom istý, či mu môžeme nejako uľahčiť návrat do F1, pretože aj keď sa o ňom vyjadríme pochvalne, niekto ďalší dostane potrebu povedať niečo negatívne,“ odkázal Wolff.

„Len tak na okraj, nikdy som s vedením Red Bullu nehovoril o možnosti posadiť Micka do kokpitu spôsobom, ako o tom hovorí Helmut.“

„Keď môžem kedykoľvek hovoriť o Mickovi pochvalne, tak to urobím. Na konci dňa je výhradne právomocou každého tímu, aby rozhodol o svojom jazdeckom zložení,“ dodal Wolff.