logo F1online.sk

Neymarovo pravidlo v F1? FIA chce obmedziť prístup celebrít na rošt

Neymar
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 6. 2023

Nová sezóna prináša nové poznatky a skúsenosti. Medzinárodná automobilová federácia neustále hľadá spôsoby, ako vylepšiť bezpečnosť a ochranu zdravia vo Formule 1. Skúsenosti z podujatí v Austrálii a Španielsku pomkli FIA k novým otázkam, ktoré sa týkajú prístupu „bežných smrteľníkov“ na štartový rošt.

Celebrity na gride nie sú ničím výnimočným. Ostatne patria dlhodobo k jednému zo symbolov predpretekového vzrušenia, keď Martin Brundle v priamom prenose spovedá nejednu veľkú osobnosť zo sveta športu či filmu. Niečo také nie je nič netradičné a nevídame to len vo Formule 1, ale tiež Formule E či WEC.

Prístup celebrít na rošt sa však stal predmetom skúmania zo strany FIA, ktorá si povšimla, že celebrity zostávajú na rošte aj v čase, keď tam už nemajú čo robiť. Túto diskusiu vyvolal futbalista Neymar, ktorého réžia ukázala, ako stojí na tráve pri okraji trate v čase zahájenia zahrievacieho kola na Veľkú cenu Španielska.

Incident sa odohral v čase, keď Svetová motoristická rada stále čaká na závery vyšetrovania z Veľkej ceny Austrálie, ktorá zažila veľmi nepríjemnú inváziu fanúšikov na okruh. V dôsledku incidentu boli vtedy ku komisárom povolaní samotní organizátori podujatia. FIA neskôr promotérom nariadila, aby do konca júna predložila federácii úplnú správu o incidente. Následne sa očakávajú kroky smerujúce k zlepšeniu ochrany života a zdravia.

Portál Motorsport.com informuje, že jedným z pripravovaných opatrení z dielne FIA je obmedzenie prístupu celebrít na štartový rošt. Podľa samotnej Medzinárodnej automobilovej federácie je „zdravie a blaho všetkých na rošte – hostí, funkcionárov a zástupcov tímov – prioritou FIA“.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem povedal: „Musíme si vziať ponaučenie z incidentu na Veľkej cene Španielska. Stefano Domenicali ubezpečil FIA, že sa prijímajú opatrenia, aby sa to už neopakovalo. Je to problém nielen vo Formule 1, ale podľa mojich posledných skúseností z niektorých podujatí aj vo Formule E, WEC a ďalších kategóriách.“

„Nepochybujem, že promotér bude vo všetkých prípadoch dodržiavať požiadavky FIA na bezpečnosť a ochranu zdravia. Povinnosťou FIA je zabezpečiť bezpečné prostredie pre všetkých. Bezpečnosť v motoristickom športe je hlavnou prioritou federácie,“ dodal Sulajem.

Súvisiace články