logo F1online.sk

Albon bol celý víkend pod obrovským tlakom: Už nám dochádzali diely

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2023

Jazdcom dňa sa v Kanade stal Alex Albon, ktorý svoj Williams dotiahol do cieľa Veľkej ceny Kanady na siedmom mieste. Pripravte sa, pretože budeme chrliť superlatívmi. Po 58 kolách na tvrdých pneumatikách a s pomocou svojho monopostu, ktorý je na rovinkách takmer nedostihnuteľný, vrátil svoj tím do boja o celkové siedme miesto Pohára konštruktérov.

Williams zažil naozaj dokonalý víkend. Do Montrealu priviezol vylepšené auto, ktoré Albon nemohol rozbiť, pretože tím nemal zo všetkých nových dielov po dva kusy. To bolo obzvlášť náročné hlavne počas daždivej soboty.

Tím však bol odvážny a v Q2 obul Albonovi ako prvý mäkké pneumatiky. Alex to bez zaváhania využil a druhú časť kvalifikácie dokonca ovládol. Do pretekov štartoval z deviateho miesta a keď pri výjazde bezpečnostného vozidla v úvode pretekov zamieril do boxov, začal montrealský maratón.

Rodák z Londýna nerobil celé preteky nič iné, len sledoval spätné zrkadlá. Jeho Williams – napriek vylepšeniam, ktoré majú za úlohu autu v prvom rade dodať prítlak a tým pádom ho aj spomaliť na rovinkách – vytrvalo odrážal útoky Mercedesu, Alpinu aj McLarenu a nakoniec prešiel cieľom na siedmom mieste. Williams tak získal šesť bodov a posunul sa pred AlphaTauri na celkové deviate miesto Pohára konštruktérov, pritom na Alfu Romeo stráca dva a na Haas jeden bod.

„Spomínam si, ako mi povedali, že do cieľa máme nejakých 30 alebo 40 kôl a ja som si len zúfalo povedal: ‚Čože?‘ Naozaj nie je zábava jazdiť na opotrebovaných pneumatikách, ale nakoniec nám to vyšlo,“ povedal po skončení pretekov Alex Albon pre televíziu Sky.

„Som naozaj šťastný. Naše auto má na rovinkách len malý odpor vzduchu, čo vie asi každý. Na tejto trati a pri chladnejších podmienkach sa pneumatiky držali. Dokázal som na to tlačiť, hoci za normálnych okolností ste pri nízkom prítlaku náchylnejší na vyššiu degradáciu pneumatík. Opotrebovanie gúm však dnes bolo okej a boli sme dostatočne rýchli, aby sme sa udržali vpredu,“ dodal Albon.

Človek sa pri pohľade na výkonnosť Williamsu tento víkend ťažko ubráni dojmu, že vylepšený monopost fungoval veľmi dobre, ale sám britsko-thajský pretekár to nevedel potvrdiť. „Popravde, pocit v aute bol veľmi podobný ako v tom starom. Vedeli sme však, že budeme mať viac prítlaku.“

„Je ťažké opísať ten pocit, pretože sme sa práve vrátili z Barcelony, kde to bolo ako na klzisku, kým tu čelíte hrboľom, množstvu pomalých zákrut a šikán, ale pri pohľade na výsledok to vyzerá ako veľký krok vpred. Myslím si, že sčasti za to môže okruh, ktorý nám vyhovoval,“ hovorí Albon.

„Všetci odviedli vynikajúcu prácu. Pred dvoma týždňami sme sedeli v továrni a aj keď by som to nenazval krízovým režimom, tak nám chýbali diely. V skutočnosti sme urýchlili nasadenie vylepšeného balíka, pretože nemalo zmysel vyrábať nové diely starej špecifikácie.“

„Ľudia vo výrobe obetovali svoje víkendy a pracovali vo dne v noci. Okrem toho sme tento víkend nasadili aj novú pohonnú jednotku, skrátka sme do týchto pretekov vložili úplne všetko. To je dosť veľký tlak, pretože sme stavili všetko na jednu kartu a nasadili to na moje auto. Snažil som sa to hlavne nerozbiť a prežiť. Taký veľký balík vylepšení za môjho pôsobenia tím ešte nenasadil, takže som strašne šťastný za tieto body,“ povedal s úľavou Albon.

Netreba pritom zabúdať, aké ťažké je v súčasnosti pre tím zo stredu poľa dostať sa na siedme miesto. Prvé štyri celky sú jasne pred ostatnými a obrovské pokroky urobil aj Alpine, takže pre tímy ako Williams, Haas či AlphaTauri, ktoré bojujú aspoň o postup do Q2, je extrémne náročné získať hneď šesť bodov.

„Tento rok je to ťažké, pretože teraz máme Aston Martin medzi kvartetom najlepších. Nechcem povedať, že pozície v najlepšej osmičke sú každý víkend zabetónované, ale je veľmi náročné sa tam dostať. Zostáva vám teda bitka o deviate a desiate miesto, na ktoré má pri súčasnej forme najväčšiu šancu Alpine. Je ťažké sa tam dostať, takže siedme miesto je naozaj úžasné a potrebovali sme tieto body,“ povedal Albon na záver.

Alex tým pripravil pekný darček nielen svojmu tímu za skvelú prácu, ale aj svojej priateľke Lily, ktorá tento víkend oslavuje narodeniny.

Súvisiace články