logo F1online.sk

Norris doplatil na nehodu Piastriho: Mohol som štartovať druhý

Oscar Piastri
© Twitter/F1
Redakcia
Redakcia 18. 6. 2023

McLaren zažil po Barcelone ďalšiu vydarenú kvalifikáciu, ktorá však mohla dopadnúť ešte oveľa lepšie. Dvojnásobná účasť v Q3 sa papájovým trochu málila. Lando Norris totiž opäť cielil na najvyššie priečky, jeho snaženie však nechtiac uťal práve tímový kolega.

Oscarovi Piastrimu totiž tretie časti kvalifikácií veľmi nevychádzajú. Austrálsky nováčik naposledy v Barcelone pokazil posledný pokus v Q3, a chyboval aj v Montreale. Tentoraz ho však zaváhanie vyšlo podstatne drahšie – na mokrej trati v strednom sektore oprel svoj monopost o bariéru a vyvolal červené vlajky.

„Nie som si istý, že by sme sa v Q3 umiestnili výrazne vyššie, no som sklamaný zo seba, pretože to len pridalo prácu tímu a mechanikom. Nikdy nechcete ukončiť kvalifikáciu takýmto spôsobom. Inak som však spokojný, urobili sme dobré rozhodnutia v správnom čase. Len je škoda, že to takto skončilo. Verím, že môžeme cieliť na body, naše pretekové tempo v piatok na suchu bolo celkom dobré,“ skonštatoval Oscar Piastri, ktorý po penalizácii pre Carlosa Sainza odštartuje z ôsmeho miesta.

Lando Norris by s tvrdením mladšieho tímového kolegu o tom, že by McLaren zrejme v Q3 aj tak neskončil oveľa vyššie, zrejme nesúhlasil. V premenlivých podmienkach sa totiž tradične cítil ako ryba vo vode. V Q2 ako jeden z prvých pilotov obul suché pneumatiky a mútil vody v prvej trojke.

Pri absencii jedného Red Bullu, Ferrari i Aston Martinu určite Lando v Q3 cielil vyššie než na konečné siedme miesto. „Dalo sa dosiahnuť oveľa viac. Moje prvé kolo v Q3 nebolo dostatočne dobré. Ak by však červená vlajka prišla o tridsať sekúnd neskôr, bol by som druhý. Kým Max a pár ďalších stihli po dve kolá, my len jedno. Nevyšlo nám to,“ povzdychol si Lando Norris.

Aké sú podľa britského pilota vyhliadky McLarenu do pretekov? „Ak bude sucho, tak naše nádeje nie sú veľké. V prípade mokra sú vyššie. Cítil som, že v sobotu, keď pršalo, sme boli piaty najrýchlejší tím. Pri vypadnutí jedného Red Bullu a jedného Ferrari sme teda mohli byť ešte lepší,“ doplnil 23-ročný rodák z Bristolu.