logo F1online.sk

Alpine sa po piatku cíti zvláštne: Bizarný deň od začiatku do konca

Esteban Ocon
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala17. 6. 2023

Pierre Gasly a Esteban Ocon sa nám v piatok postarali hneď o dve červené vlajky. Problémy so spoľahlivosťou stále trápia francúzsku stajňu, ktorá po prvých dvoch tréningoch rozhodne nesršala spokojnosťou.

Monopost Pierrea Gaslyho to v prvom tréningu vzdal už po polovici prvého kola. Podľa informácií tímu sa na volante objavil menší elektrický problém. Maršali tak vytiahli červenú vlajku, ktorú však zo svojich stanovísk nezvesili až do konca prvého tréningu. O to sa už nepostaral Alpine, ale nefungujúce bezpečnostné kamery na okruhu.

V druhom tréningu zas prerušil jazdy Esteban Ocon. Francúz musel zastaviť svoj monopost, keď inžinieri spozorovali pokles tlaku vody. Gasly s Oconom tak v piatok odjazdili len 57 kôl. Pre porovnanie de Vries a Cunoda z AlphaTauri ich stihli až 96.

“Už od samotného začiatku to bol bizarný deň,” pokrútil hlavou Pierre Gasly. “Auto zastavilo už po troch zákrutách, takže to neprebehlo ideálne. Potom ma čakala pekná prechádzka cez park až do padoku. Bolo to veľmi zvláštne! Keď sme auto ku koncu prvého tréningu dostali späť, pomyslel som si, že sa nám ešte podarí vyraziť na trať, ale nemohli sme.”

Ukázalo sa, že Gaslymu by stačilo vymeniť na monoposte volant. Pred druhým tréningom to teda inžinieri spravili, všetko skontrolovali, a aspoň jeho monopost odjazdil zvyšok dňa bez problémov.

“Nakoniec sme na našej strane mali celkom produktívny deň. V druhom tréningu to bolo oveľa lepšie a počas poldruha hodiny sa nám darilo plniť náš program, až kým neprišiel dážď,” rekapituloval Gasly. “Zažil som aj zaujímavú chvíľku v štvrtej zákrute, kde sa mi šmýkala zadná časť auta, ale podarilo sa mi vyhnúť sa bariére.”

“Myslím si, že pred zvyškom tréningu sme na tom dobre. Azda budeme mať lepší sobotňajší tréning, aby sme sa lepšie pripravili na kvalifikáciu,” doplnil víťaz VC Talianska 2020.

Pierre Gasly v druhom tréningu obsadil desiatu priečku so stratou 0,759 sekundy na prvého Lewisa Hamiltona. Esteban Ocon bol až osemnásty, pričom horší čas ako on zajazdili už len Logan Sargeant a Nico Hülkenberg, ktorému začala dymiť pohonná jednotka.

Esteban Ocon tak odjazdil len sedemnásť kôl. “Mali sme ťažký deň. To sme nechceli, pretože sme v prvom tréningu neodjazdili veľa kôl a v tom druhom sme sa trápili. V sobotu tak začneme s hendikepom, keďže nebudeme mať intermediálky, ktoré si ostatní budú môcť preniesť z piatkového programu. V treťom tréningu budú naše jazdy pravdepodobne veľmi obmedzené.”

V sobotu má pršať a aj preto sa v druhom tréningu mnohí rozhodli obuť intermediálky. Ak ich použili, môžu si ich nechať. “V podstate sme zahnaní do kúta. Budeme musieť poriadne zabrať a pokúsiť sa dostať do tempa rýchlejšie ako ostatní. Azda sa nám to podarí.”

Ocon posiela formulovým bohom svoje modlitby. “Dúfajme, že v kvalifikácii bude nanič počasie!” smeje sa. V daždi by totiž aj Alpine mohol prekvapiť. “Samozrejme, je to veľmi vzrušujúce. Máme za sebou pár dobrých pretekov a chceli by sme v tom pokračovať. Sme pripravení na novú výzvu. Uvidíme, ako sa nám bude dariť v sobotu.”