logo F1online.sk

Je to oveľa lepšie ako pred rokom, pochvaľuje si Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 6. 2023

Predĺžený druhý tréning ovládli Mercedesy, aj keď obaja jazdci strieborných šípov si istotne uvedomujú, že slovo “ovládli” je poriadne prehnané. Výsledková listina je totiž skreslená, aj keď treba uznať, že o poradie im však v piatok ani nešlo. Lewis Hamilton s Georgeom Russellom ho hodnotia kladne z iného dôvodu; monopost W14 sa postupne zlepšuje.

Piatok v Montreale mal naozaj nezvyčajný formát. Namiesto dvoch hodinových tréningov sme mali de facto len jeden 90-minútový po tom, čo na okruhu Gillesa Villeneuvea vypovedal poslušnosť kamerový systém. Lewis Hamilton v mixzóne poľutoval fanúšikov, že prvú hodinu museli nečinne presedieť, nuž ho o to viac potešila promptná reakcia Formuly 1.

“Bol to zvláštny deň, keďže sme prišli o prvý tréning,” rozhovoril sa pred kamerami Lewis Hamilton. “Fanúšikov mi bolo naozaj ľúto, pritom sme tu už vo štvrtok mali skvelú divácku kulisu. Toto mesto žije. Neviem, čo sa to udialo s bezpečnostnými kamerami, no som rád, že sme mohli vyraziť na trať a na jazdy sme mali poldruha hodiny.”

Tímy však mali program rozvrhnutý inak, a tak museli improvizovať. “Už dlho sme nemali 90-minútový tréning, takže som mal pocit, že sme dostupný čas nevyužili optimálne. Celý čas ma to ťahalo von, aby sme toho najazdili čo najviac. Ja milujem jazdu na tejto trati,” vyznal sa. “Je to mega. Akonáhle opustíte boxy, tak si hovoríte, že to je paráda.”

Hamilton bol napokon najrýchlejším mužom druhého tréningu, keď Georgea Russella predbehol o 27 tisícin sekundy. Tretiemu Carlosovi Sainzovi chýbala ďalšia desatinka. To by bola veľká vzpruha pre celý tím, keby Mercedesy zajazdili svoje kolá v rovnakom čase ako konkurencia.

“Mali sme produktívny tréning, no z časov sa toho veľa vyčítať nedá,” uvedomuje si druhý muž piatkového programu George Russell. “My sme sa pustili do príprav na kvalifikáciu ku koncu tréningu, keď bola trať rýchlejšia.” Ostatní sa rozhodli pre obrátený postup; najskôr sa vrhli do kvalifikačných simulácií, potom do pretekových príprav.

Mercedes sa však musí v prvom rade porovnávať sám so sebou. Lewis Hamilton preto dostal otázku, či mal v aute rovnako dobré pocity, ako to naznačovali výsledky tréningu. Po dlhých sekundách nerozhodného kývania hlavou spustil: “Nebolo to najlepšie, ale rozhodne to nebola katastrofa. Mám z toho celkom slušný pocit, len je to tu veľmi hrboľaté. Myslím si, že každému robia tieto nerovnosti problémy. Musíme zlepšiť jazdné vlastnosti a v zákrutách aj trochu vyváženie auta. Malo by to byť v pohode.”

Nerovný montrealský povrch tímom komplikuje prácu s novými balíčkami, rovnako tak presun na okruh, ktorý má úplne iné charakteristiky ako Catalunya. Priame porovnanie s Barcelonou tak neprichádza do úvahy. “Môžem to porovnávať len v s minulým rokom a poviem vám, že je to dramaticky lepšie,” zhodnotil napokon Hamilton. “Nie nevyhnutne zadná časť auta, ale monopost ako celok spravil krok vpred. Jasne som cítil zlepšenie, ktoré sme zaznamenali už v Monaku.”

“Okruhy v Barcelone a tu sú diametrálne odlišné,” pridal svoj pohľad Russell. “Barcelona má superhladký povrch a je rýchla, tu je trať neuveriteľne hrboľatá. Verím však, že barcelonské vylepšenia nám pomáhajú zmenšiť hendikep, ktorý by bol so starou špecifikáciou auta väčší.”

“Myslím si, že najmä v kvalifikácii sme stále vzadu za Ferrari a Aston Martinom. Možno zamieša kartami aj Valtteri, ktorý bol rýchly, alebo taký Alpine. Vieme však, že v nedeľu sa to obracia v náš prospech. Sobota by mala byť mokrá, nuž uvidíme, čo nám prinesie,” zamyslel sa víťaz minuloročných pretekov v Brazílii.

Na poznámku, že v sobotu takmer určite bude pršať, Hamilton zareagoval s úsmevom: “Ja milujem dážď. Zajtra sa pokúsime zabaviť.”

A čo hovorí na daždivú predpoveď Russell? Pokúsi sa využiť náročné podmienky na to, aby získal lepšiu pozíciu, než na akú má jeho monopost na suchej trati? “O to som sa pokúsil aj vlani a nasadil som sliky, keď bolo ešte stále mokro, a trafil som bariéru!” rozosmial sa. “Tentoraz si to dvakrát rozmyslím. Samozrejme, prišli sme si sem po veľký výsledok. Všetci usilovne pracujú a v našej pozícii niekedy musíte zariskovať. Vlani sme tu mali dobrú kvalifikáciu, tak uvidíme, aká bude sobota.”

George Russell sa napokon vrátil aj k príhode z druhého tréningu, ktorá pobavila padok aj fanúšikov. “V boxoch sa objavil aj jeden nespratný austrálsky fanúšik! Vystrčil mi prostredník či čo, keď som čakal na otvorenie boxov. Postával okolo Red Bullu…”

Kto by to tak mohol byť?