logo F1online.skF1online.sk

Hamilton: Max môže zlomiť moje rekordy, ale ja ho mienim spomaliť

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 6. 2023

Nikdy nenazývajme žiadny rekord neprekonateľným. Vo svete športu poznáme mnoho príkladov, keď bol nejaký historický zápis považovaný za neprekonateľný – a Formula 1 nebola výnimkou –, ale napokon bol prekonaný. Pri súčasnej dominancii Red Bullu sa už začína hovoriť aj o zlomení pomerne čerstvých rekordov Lewisa Hamiltona, ktorý však teraz má dôležitejšie veci na práci, než obavy o vlastné historické zápisy.

Britský šampión je momentálne na čele historických tabuliek so 103 víťazstvami. Michaela Schumachera a jeho 91 triumfov prekonal len pomerne nedávno a nejaký čas na prvom mieste ešte pobudne, ale týmto tempom bude Max Verstappen do konca sezóny na polceste za Hamiltonom.

V prípade, že Holanďan zvíťazí v Kanade, dosiahne svoje 41. víťazstvo a vyrovná v historických tabuľkách Ayrtona Sennu. To je dosť slušný výkon, keď uvážime, že Max má stále len 25 rokov.

„Rekordy sú na to, aby sa prekonávali a Max má úžasný tím,“ povedal na tlačovej konferencii pred Veľkou cenou Kanady Lewis Hamilton, ktorého posledné víťazstvo sa datuje ešte do Veľkej ceny Saudskej Arábie 2021 a jeho tím zvíťazil v ére prísavného efektu len raz – vlani v Brazílii zásluhou Georgea Russella.

„Musíme pracovať tvrdšie a pokúsiť sa rozšíriť túto zbierku víťazstiev. Dúfam, že sa nám podarí v záverečnej fáze mojej kariéry zviesť nejaké tesné súboje,“ povedal Hamilton.

Ten má prekonanie Sennu už dávno za sebou. Podarilo sa mu to na Veľkej cene Japonska 2015. Práve tu v Kanade v roku 2017 vyrovnal 65 kvalifikačných triumfov legendárneho Brazílčana a Ayrtonova rodina mu vtedy ako dar venovala kópiu jeho prilby.

„Bolo to niečo neskutočné. Keď som mal päť rokov a sledoval preteky s otcom, sníval som, že budem ako Ayrton. Neskôr som sa chcel dostať do Formuly 1 a nejakým spôsobom ho napodobniť,“ spomína Hamilton.

„Sledovať, ako sa mu vyrovnávate výsledkami – samozrejme, je to nespravodlivé, pretože v našej ére sa jazdí oveľa viac pretekov –, ale beztak je to pre mňa obrovská pocta.“

„Max odvádza vynikajúcu prácu, má neuveriteľnú kariéru a určite je na ceste za prekonaním týchto rekordov. Ja pracujem na tom, aby som dostal auto do tej správnej pozície a dokázal ho čo najviac spomaliť,“ povedal Lewis.

Verstappen je momentálne na 40 víťazstvách a v historických tabuľkách mu patrí krásne šieste miesto. Na pole position stál „len“ 24-krát, ale ako sám povedal, všetky tieto čísla je potrebné vykladať v určitom kontexte.

„Kariéra každého pretekára je odlišná,“ povedal Verstappen. „Niekedy sa pilot dostane do víťazného auta skôr a v súčasnosti tiež máme viac veľkých cien ako kedysi. Na čísla sa teda nikdy príliš nepozerám.“

„Keď som bol malý chlapec, tak sa mi ani nesnívalo, že sa moje meno dostane na takýto zoznam. Pre mňa je to určite úžasný úspech, ale nedá sa to porovnávať. Lewisov rekord bude veľmi ťažko zdolateľný. Musíte sa dlhodobo udržať v tom správnom aute a nevieme, či sa nám to podarí. Ja sa na to nepozerám a len sa nechávam unášať prúdom,“ povedal Max.

Súvisiace články

Diskusia