logo F1online.sk

Piastrimu pomáhajú aj Webberove skúsenosti: Také otázky mi niekedy ani nenapadnú

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala15. 6. 2023

Nováčikovia vo Formule 1 to nemajú jednoduché, najmä, ak si krátko pred štartom svojej kariéry uviažu slučku okolo krku, ako to spravil Oscar Piastri. Zatiaľ sa však veľkej kritike vyhýba. V kokpite sa neustále zlepšuje a navyše sa môže spoľahnúť na svojho manažéra Marka Webbera a jeho pomoc pri prekonávaní nástrah, ktoré má preňho pripravené Formula 1.

Oscar Piastri strhol na seba obrovskú pozornosť, keď dal Alpinu košom a rozhodol sa prestúpiť do McLarenu. Odvážny ťah na takého mladého jazdca. Mnohí prekvapivo nadvihovali obočie a odkazovali, že Austrálčan bude musieť o to usilovnejšie presviedčať ľudí o tom, že nemá len nafúknuté sebavedomie. McLaren sa však opäť ocitol v takých problémoch, že na Piastriho sa aj trochu zabudlo. Už nie je pod takým drobnohľadom, ako sa pred necelým rokom očakávalo.

Aj tak je to Piastriho prvý rok vo Formule 1, ktorý nikdy nebýva jednoduchý. Obzvlášť, ak je na druhej strane garáže oveľa skúsenejší pilot. Ani Piastriho strana však nie je bez skúseností; chrbát mu totiž kryje účastník 217 veľkých cien Mark Webber.

“Myslím si, že pred štartom sezóny som bol osobnostne pomerne uvoľnený, na Markov vkus niekedy azda až príliš uvoľnený,” približuje Oscar Piastri Webberovu pomoc v rozhovore s Autosportom. “Radil mi, aby som nepodceňoval výzvu, ktorou je Formula 1.”

“Vysvetľoval mi, aký veľký skok ma čaká. Tento skok sa navyše netýka len monopostov, ale všetkého: počtu ľudí, s ktorými treba komunikovať, mediálnych a sponzorských povinností. Všetkého je viac ako predtým. Je fajn, že mi to všetko pred štartom sezóny pripomínal, aby som po príchode nezažil veľký šok. Toto je pravdepodobne tá najdôležitejšia vec,” poukazuje na hlavnú výhodu toho, že si manažér okúsil aj jazdecký chlebíček.

Webber je prítomný aj na brífingoch, na ktorých svojmu zverencovi pomáha s nastavovaním monopostu či stratégiami. “Veľmi nápomocné sú aj jeho jazdecké tipy, tu a tam mi niečo poradí. Niekedy zas inžinierom položí také otázky, ktoré by mne v tej chvíli ani nezišli na um. Stále je veľmi pozorný. Ešte stále uvažuje ako pretekár a snaží sa zo mňa dostať maximum.”

Oscar Piastri a Mark Webber sa už dobre poznajú, veď bývalý pilot Red Bullu manažuje svojho krajana už od roku 2020. Aj vďaka tomu Piastri vie, v čom sa naňho môže spoľahnúť. “Mark je skvelý a bol mi veľmi nápomocný už pred vstupom do Formuly 1, keď som bol v F2 a F3.”

“Teraz pozná veľa ľudí v padoku F1, sám mal úspešnú kariéru, takže vie, aké je to z pohľadu jazdca. Na druhej strane pozná aj pohľad tímu, vie o všetkom. Je vynikajúci a určite bude aj do budúcna. Mať pri sebe človeka, ktorý sa už ocitol na rovnakej ceste ako ja a vedie ma, je veľmi upokojujúce,” vyhlásil 22-ročný rodák z Melbourne.

V čom teda Webber s Piastrim vidia nedostatky? V čom sa treba zlepšiť? Mladík z krajiny protinožcov má pocit, že mu trvá príliš dlho, kým chytí rytmus a začne dobiehať svojho kolegu. Niekedy mu na to zostane už len kvalifikácia.

“Najmä na posledných podujatiach som bol na tom v kvalifikácii porovnateľne dobre s Landom,” premýšľa nahlas Piastri. “Avšak, napríklad v Monaku som počas tréningov strácal šesť alebo sedem desatín. Keď s takým mankom vstupujete do kvalifikácie, nie je to zrovna najlepšie pre vaše sebavedomie.”

Po piatku v Monaku sa Piastri posťažoval na to, že aj keď dokázal prejsť každú jednu zákrutu ideálne, nikdy to nedokázal v priebehu jedného kola. Ak jeden úsek trate trafil na jednotku, v ďalšom spravil chybu a naopak.

Na kvalifikáciu treba byť pripravený. “Ak ostatní v pár zákrutách nájdu niekoľko stotiniek, tak vy musíte nájsť naozaj veľa času, čo nie je také ľahké. Myslím si, že ak sa dokážem rozbehnúť v skoršej časti víkendu, tak to uľahčí život mne, ale aj inžinierom pri nastavovaní auta, pretože extra čas nehľadám len ja, ale aj oni. Toto je vec, ktorej momentálne venujem najviac pozornosti.”