logo F1online.sk

Webber: Norris je jedným z najlepších. Piastrimu chvíľu potrvá, kým sa na neho dotiahne

Lando Norris a Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 6. 2023

Je Oscar Piastri najlepším nováčikom? Pravdepodobne áno. Na tímového kolegu Landa Norrisa sa však zatiaľ úplne nechytá. Podľa Marka Webbera sa to už čoskoro môže zmeniť. Austrálčan vraj na dotiahnutie sa na Brita potrebuje len jediné – dostatok času.

Bývalý pretekár Formuly 1 a súčasný manažér Oscara Piastriho Mark Webber verí, že jeho krajan má naviac. Nebude to mať ale ľahké. Proti rodákovi z Melbourne stojí Lando Norris, ktorého víťaz deviatich veľkých cien označil za jedného z najlepších jazdcov súčasnosti.

Norris má oproti Piastrimu v prebiehajúcej sezóne pravidelne navrch. Zdoláva ho tak v kvalifkáciách, ako aj v pretekoch. Napriek tejto skutočnosti si mladý Austrálčan vedie pomerne dobre. So svojím skúsenejším tímovým kolegom síce prehráva na body pomerom 5:12, no keď jeho výkony porovnávame s takým Nyckom de Vriesom či Loganom Sargeantom, bezpochyby si počína lepšie.

Stále je však čo zlepšovať. Dvadsaťdvaročný pretekár má oproti ostatným nováčikom výkonnostne zrejme navrch, no v McLarene hrá nateraz len druhé husle.

Dobre si to uvedomuje aj jazdcov manažér Mark Webber, ktorý vyzýva na trpezlivosť. Ak vraj jeho zverencovi doprajeme dostatok času, ukáže, čo sa v ňom skrýva.

„Chce to len dostatok času,“ nechal sa počuť bývalý pretekár Minardi, Jaguaru, Williamsu a Red Bullu pre Speedcafe.  

„Pripadáme si ako v Disneylande. Hovoríme mu, že sa má len dostatočne snažiť a Norrisovi, ktorý je momentálne jedným z troch najlepších jazdcov na svete, sa postupom času prirodzene vyrovná.“

„V monackej kvalifikácii sa mu to podarilo, na Norrisa tam stratil len dve stotiny. Obdobne blízko bol k Norrisovi aj v Barcelone.“

„Čas je to najlepšie, čo má, a je to niečo, čo si samozrejme nemôžete kúpiť. Potrebuje len viac najazdených kilometrov, viac kôl a viac okruhov – proste všetky tieto veci. Je na dobrej ceste. Zatiaľ sme všetci hrdí na to, ako sa adaptoval,“ poznamenal Webber.