logo F1online.sk

Steiner neskrýva spokojnosť: V tejto oblasti sme sa zlepšili

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 6. 2023

Tím Haas je v prebiehajúcej sezóne pomerne nemastný-neslaný. Hoci sa šéf stajne Günther Steiner dušuje, že sa americký celok oproti vlaňajšku po výkonnostnej stránke zlepšil, progres urobil len minimálny – ak vôbec. Skutočné zlepšenie treba hľadať v boxovej uličke.

Haas sa po neuspokojivej sezóne 2021 vyšplhal vlani v Pohári konštruktérov na ôsme miesto. V prebiehajúcom ročníku si počína dokonca o čosi lepšie, keď v tímovej súťaži figuruje na priebežnom siedmom mieste.

Na body to však také ružové doposiaľ nie je. Nico Hülkenberg a Kevin Magnussen si ich zatiaľ pripísali len osem, kdežto pred rokom ich mal Haas o takomto čase na konte už trinásť.

O zlepšení preto nemôže byť veľmi reč. Prinajlepšom by sme mohli povedať, že Haas stagnuje.

V čom ale americký celok nestagnuje a dokonca si zjavne polepšil, sú pitstopy. Günthera Steinera táto skutočnosť očividne veľmi teší.

„V minulom roku sme veľa času venovali tomu, aby sme naše zastávky v boxoch zlepšili, respektíve, aby boli opäť dobré,“ vyslovil sa 58-ročný Tirolčan.

„Počas dvoch rokoch, keď sme sa trápili, sme sa vrátili späť – rovnako ako vo všetkom.“

„Máme novú trénerku, Faith Atack-Martinovú, ktorá odvádza fantastickú prácu,“ poznamenal.  „Zodpovedá za to, aby bol na tom tím dobre tak po fyzickej, ako aj duševnej stránke.“

„Náš hlavný mechanik Toby Brown zase udržuje tím motivovaný najlepšie, ako len vie, a náš stratég Faissal Fdil, ktorý sa zaoberá analýzou zastávok v boxoch a ich nácviku, tiež vynakladá veľa úsilia, pretože v boxoch môžete stratiť nemalé množstvo času.“

„Všetci sa zlepšujú. V Barcelone sme skončili v pretekoch, čo sa týka pitstopov, v top desať, keď sme zaznamenali ôsmu najrýchlejšiu zastávku v boxoch. Ak budeme naďalej tvrdo pracovať, nazdávam sa, že môžeme byť ešte lepší,“ uzavrel Steiner.