logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Max nesmie zaspať na vavrínoch, Lewis jazdí nad možnosti svojho auta

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 6. 2023

Jedinečná príležitosť pre Maxa Verstappena a Red Bull. Tento tím si v ére prísavného efektu vybudoval nevídanú dominanciu, ktorá môže pokračovať ešte niekoľko rokov. Holandský pretekár tak má šancu posúvať hranice a prekonávať rekordy. Podľa Fernanda Alonsa však nesmie brať nič ako samozrejmosť.

Španielsky matador nemal šťastie na dominantné auto, ale taká je skrátka Formula 1. V tomto roku dostal Alonso konečne príležitosť bojovať aspoň o pódiá, ale aj keď je jeho Aston Martin dobrý, na Red Bull stále ani zďaleka nestačí.

Tím okolo dvojnásobného majstra sveta Maxa Verstappena nenašiel premožiteľa a ešte stále môže pomýšľať na plných 22 víťazstiev v jednej sezóne. Dominancia Red Bullu sa pritom môže natiahnuť aj na ďalšie roky.

„Až do zmeny pravidiel v roku 2026 bude Red Bull bojovať o tituly, takže Max má dobrú šancu naďalej vyhrávať preteky,“ povedal ďalší dvojnásobný majster sveta Fernando Alonso. „Je mladý, kalendár je dlhší než kedykoľvek predtým a s 24 príležitosťami na víťazstvo môže lámať rekordy.“

„Nič však nemá garantované. Keď som získal svoje dva tituly ja, myslel som si, že pridám ešte pár ďalších a vyhrám veľa pretekov, takže Max nemôže zaspať na vavrínoch, pretože situácia sa môže zmeniť rýchlo,“ dodal Alonso.

Ten poskytol svoje predikcie aj v otázke budúcnosti Lewisa Hamiltona. Tomu v roku 2021 tesne ušiel ôsmy titul majstra sveta a odvtedy čaká aspoň na víťazstvo. Napriek slabej forme monopostov Mercedesu v ére prísavného efektu si však Alonso myslí, že Lewis sa čoskoro dostane do boja o ôsmy titul.

„Hamilton sa dostane do boja o svoj ôsmy titul,“ povedal Alonso presvedčivo. „Neviem povedať, či to bude v budúcom roku alebo neskôr, ale dostane ďalšiu šancu na titul, to je isté.“

„Mercedes je veľmi silný tím a Lewis veľmi kvalitný jazdec. Z roka na rok skrátka nezabudnete pretekať. Jazdiť s Mercedesom nie je jednoduché a auto nemá rýchlosť, ale Lewis je zakaždým vpredu: štvrtý, piaty alebo dokonca na pódiu. Jazdí nad možnosti svojho auta,“ prehlásil Fernando.

Súvisiace články

Diskusia