logo F1online.sk

Hamilton sa do Ferrari nehodí, myslí si Gené

Lewis Hamilton
© Stephen Reuss/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 6. 2023

Väčšina fanúšikov Formuly 1 si Lewisa Hamiltona vo farbách Ferrari nedokáže predstaviť. Rovnako tak ani Marc Gené, podľa ktorého sa sedemnásobný šampión do tímu z Maranella jednoducho nehodí.

Už niekoľko týždňov kolujú padokom klebety o tom, že prezident Ferrari John Elkann predostrel ponuku, na základe ktorej by skončení aktuálneho ročníka zamieril z Brackley do Maranella.

Napriek tomu, že obe strany tieto špekulácie už viackrát popreli, niektorí si, zdá sa, nedajú pokoja a Brita s Ferrari aj naďalej spájajú.

Bývalý pilot Formuly 1 a dlhoročný testovací jazdec Scuderia Marc Gené hovorí, že či už sú tieto špekulácie pravdivé alebo nie, Hamilton do filozofie Ferrari prosto nezapadá.

„Nie som ten, kto rozhoduje o jazdcoch. Keďže však poznám Ferrari, viem, že by do filozofie tímu nezapadal,“ uviedol Gené pre španielsky Sport.

„Tak či onak, myslím si, že Formulu 1 čoskoro opustí,“ utrúsil.

Podľa Geného zotrvá Hamilton s najväčšou pravdepodobnosťou v Mercedese, kde to však nemá a ani nebude mať jednoduché.

„Hamilton je v neľahkej situácii. Russell je špičkový jazdec. Lewis sa spočiatku ťažko vyrovnával s tým, že existuje ďalší jazdec, ktorý by ho mohol poraziť s rovnakým autom. Časom sa však zotavil a opäť jazdí na vysokej úrovni,“ skonštatoval bývalý pretekár Minardi či Williamsu.

Aj keď sa Hamilton dušuje, že je v Mercedese spokojný, nemecký celok už niekoľko rokov Formule 1 nekraľuje a o prvenstvá sa bije len sporadicky. Podľa Geného sa však jedná o normálny „efjednotkový“ cyklus. Nikto nemôže vládnuť najvyššej motoristickej súťaži donekonečna, ani Red Bull.

„Vo Formule 1 som dlhé roky. Takýchto cyklov som zažil už neúrekom,“ poznamenal Gené.

„Teraz je na rade Red Bull.“

Geného skutočnosť, že Mercedes Formule 1 viac nedominuje, neprekvapuje. Udivuje ho však lacný prístup, s ktorým nemecký celok v poslednom období pristupuje ku niektorým veciam.

„Keď sa Hamilton po minuloročných testoch v Abú Zabí rozlúčil so starým autom, povedal, že by ho už najradšej nikdy nevidel. Pritom však v tomto roku zaujali rovnakú filozofiu. Zmeny, ku ktorým teraz pristupujú, sú priznaním, že sa mýlili,“ dodal 49-ročný Španiel.