logo F1online.sk

Steiner sa šéfom Ferrari stať nechce: V Haase som spokojný a tiež už nie som najmladší

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 6. 2023

Čo ak by sa Frédéric Vasseur vo Ferrari neosvedčil? Po kom by siahla Scuderia tentokrát? Uvažovala by nad Günther Steinerom? Pokiaľ áno, tak by si vylámala zuby. Tirolčan totiž tvrdí, že je plne oddaný Hassu a nikam inam sa už nechystá.

Steiner je pri kormidle Haasu už dlhých sedem rokov. Americký celok od svojho vstupu do súťaže vlastne ani iného šéfa tímu nemal – a to zrejme preto, že sa temperamentný Talian osvedčil.

V prípade Haasu to bolo jazda na horskom kolotoči. Úspechy striedali pády a naopak. Treba mať však na pamäti, že hovoríme o tíme, ktorý mal dlhodobo jeden z najnižších rozpočtov a vyšiel zo skromných pomerov.

To, že sa Haasu podarilo skončiť v roku 2018 v Pohári konštruktérov na piatom mieste, bol malý zázrak. Posledné roky boli síce tŕnisté, no Steiner verí v svetlé zajtrajšky. Aj preto svoj tím nehodlá opustiť – a to ani v prípade, keď by po ňom poškuľovalo Ferrari.

„V Haase som veľmi šťastný a nemám ambície ísť niekam inam,“ vyslovil sa pre nemecký Bild.

„Chcem tu dokončiť svoju prácu, takže o tom momentálne ani nerozmýšľam.“

Dokedy však v Haase zotrvá, sám nevie. Predsa len, ťahá mu už na šesťdesiatku a nie každý zo šéfov tímov je taký dlhoveký, ako napríklad Franz Tost či poradca Red Bullu Helmut Marko.

„Nikdy som si nerobil päťročný plán,“ povedal. „Mojím dlhodobým cieľom je skončiť. Už nie som najmladší,“ dodal.

Nateraz však štafetu ešte neposunie. Haas je v tímovej súťaži v súčasnosti na priebežnom ôsmom mieste, ktoré okupoval aj vlani.

V tíme sa síce hotujú na viac, ale aby sa im v celkovom poradí podarilo posunúť sa vpred, budú si musieť najprv poradiť s prílišným opotrebovaním pneumatík, ako aj zúfalým pretekovým tempom.