logo F1online.sk

S takýmto tempom nič nezmôžeme, hovorí Piastri

Oscar Piastri
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2023

Zdá sa, že v súčasnosti majú pozície v najlepšej desiatke vyárendované Red Bully, Mercedesy, Aston Martiny, Ferrari a Alpiny. Žiaden z týchto tímov si však nepočína zakaždým bezchybne a otvára „okienka“ konkurentom z hĺbky poľa. V Španielsku z toho ťažili Kuan-jü Čou a – až do svojej penalizácie – Júki Cunoda. Určité príležitosti sa teda naskytli, ale taký McLaren v pretekovom tempe nestačil ani na Alfu Romeo a AlphaTauri, čo potvrdili obaja piloti stajne z Wokingu.

V pretekovom tempe bol McLaren v Španielsku fakticky až ôsmym najrýchlejším tímom. To je dosť zvláštny výsledok, keď uvážime, že v sobotu obaja piloti britskej stajne postúpili do Q3. Ako však povedal aj z tretieho miesta štartujúci Lando Norris, vďaka kvalifikačnému výsledku vyzeral McLaren lepší, než v skutočnosti je.

Landove preteky nakoniec trvali fakticky len do druhej zákruty, keď zozadu „nabral“ Lewisa Hamiltona, takže hájiť česť špeciálneho „triple crown“ lakovania musel Oscar Piastri. Ani ten však po štarte z desiateho miesta veľa nezmohol a cieľom prešiel ako trinásty v poradí.

„Bolo to dlhé popoludnie,“ priznal po skončení pretekov Oscar Piastri. „Skrátka sme nemali tempo a s tým sa nedalo nič robiť. Nepomohlo nám ani moje nevydarené prvé kolo, ale nemyslím si, že sme mali rýchlosť, aby sme sa udržali v bodovanej desiatke.“

Ako sme už uviedli, Austrálčan sa v sobotu prepracoval do Q3, ale vďačil za to v prvom rade problémom Péreza, Russella a Leclerca. Reálne sa tak mal kvalifikovať skôr niekde v okolí trinásteho miesta, kde aj finišoval.

„Nemyslím si, že by sme za normálnych okolností boli schopní dostať auto tak vysoko. Nedeľné preteky boli trochu návratom do reality a zrejme máme za sebou ťažší deň, než sme dúfali,“ povedal Piastri.

Aj monopost McLarenu sa trápi v určitých podmienkach a niektoré jeho prednosti sa skrátka nehodia v pretekovom tempe. „Zdá sa, že v chladných a náročných podmienkach dokážeme zapnúť pneumatiky veľmi dobre; ako napríklad intermediálky v Monaku alebo aj v kvalifikácii tu v Španielsku,“ hovorí rodák z Melbourne.

„Musíme sa na to s tímom pozrieť a skúsiť vymyslieť, ako by sme si mohli uľahčiť život aj v nedeľu,“ dodal.