logo F1online.sk

Piloti Mercedesu vychválili Schumachera: Odviedol skvelú prácu

Mick Schumacher
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2023

Takého luxusu sa Daniel Ricciardo v Red Bulle zatiaľ nedočkal. Mick Schumacher v stredu prvýkrát zasadne do monopostu W14 a bude s Mercedesom testovať pneumatiky Pirelli. Nemeckého pretekára vidíme v podstate každý víkend v garáži tímu, ktorému pomáha aj na simulátore. Podľa slov Lewisa Hamiltona a Georgea Russella mu patrí veľká zásluha na španielskom zlepšení z piatka na sobotu.

Človek má neraz pocit, že náladu v Mercedese určuje hod mincou. Ohromný optimizmus a veľký pesimizmus často oddeľujú len hodiny a inak tomu nebolo ani v Španielsku. Kým po piatku šíril Lewis Hamilton porazeneckú náladu a pochybnosti, či sa vôbec dokáže kvalifikovať v najlepšej desiatke, po sobote sa už usmieval ako lečo.

Dôvodom bol obrovský pokrok, ktorý sa tímu podarilo urobiť pri nastavení monopostu, čo prinieslo ovocie hlavne v nedeľných pretekoch.

„V piatok sme sa strašne trápili s vyvážením a auto bolo úplne mimo ideálneho okna,“ povedal po skončení nedeľných pretekov Lewis Hamilton. „Bolo veľmi náročné na riadenie a veľmi nepredvídateľné. V noci sme však odviedli kus dobrej roboty.“

„Máme skvelý tím, vrátane Micka, ktorý bol v piatok v noci na simulátore a odviedol skvelú prácu, čo nám pomohlo vrátiť sa v sobotu na správnu cestu,“ dodal Hamilton.

Pridal sa k nemu aj George Russell, ktorý sa v pretekoch posunul z dvanásteho na tretie miesto a porazil aj pred ním štartujúceho Sergia Péreza. Podľa jeho slov sa auto v sobotu zmenilo na nepoznanie.

„Taký dobrý pocit som z auta ešte asi ani nemal, čo je tiež dôsledok chladnejších podmienok. Tím odviedol skutočne dobrú robotu. Mick bol s celým tímom na simulátore dlho po polnoci, aby nám pomohli s nastavením a nájdením ideálneho okna smerom do pretekov,“ povedal Russell.

„Posúvame sa teda správnym smerom. Musíme sa len uistiť, zvlášť pred budúcou sezónou, že začneme dobre, pretože podľa mňa vyvíjame možno najrýchlejšie zo všetkých,“ dodal.

Širšie bočnice si tak rýchlo získali popularitu. Také skvelé auto vraj Mercedes nemal od začiatku tohto cyklu pravidiel. Aj keď tímu sa v Barcelone darilo aj vlani s úzkymi bočnicami, je vraj v najlepšej forme za posledný rok a pol.

„Auto je teraz určite lepšie než kedykoľvek predtým,“ prehlásil Hamilton. „Partii úžasných ľudí v továrni patrí veľká pochvala za ich tvrdú prácu a napredovanie. V pretekoch bolo auto najlepšie za celý víkend aj za posledných štrnásť alebo pätnásť mesiacov.“

„To je strašne povzbudivé, nielen pre mňa, ale pre všetkých v tíme. Bude to veľká morálna vzpruha a nadobudnutú energiu prenesieme do vývoja monopostu,“ dodal Hamilton.