logo F1online.sk

Alpine nebol spokojný s pretekovým tempom v Španielsku

Sergio Pérez a Pierre Gasly
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2023

Alpine bol tesne po kvalifikácii v eufórii a ani po barcelonských pretekoch nemusel smútiť, ale predsa len si musel priznať, že sa prepadol. Opäť sa ukázala slabina monopostu A523, ktorou je pretekové tempo.

Lepšie preteky mal napokon Esteban Ocon, ktorý obsadil ôsmu priečku. V porovnaní so štartovou pozíciou si tak o dve miesta pohoršil, pritom jedno získal na úkor Landa Norrisa. Pri hodnotení nedele však uznáva, že na lepší výsledok s aktuálnym balíkom nemal.

Ocitol sa teda Alpine na pozícii, ktorú si zaslúži? “Po stránke pretekovej rýchlosti? Rozhodne áno,” hodnotí Esteban Ocon. “V kvalifikácii sme boli v dobrej skupinke a ocitli sme sa aj vysoko vo výsledkoch. V pretekoch sa to nezopakovalo. Musíme na to upriamiť pozornosť, pretože naša kvalifikácia je určite oveľa lepšia.”

V továrni sa už pracuje na tom, aby Alpine podával vyrovnanejšie výkony v sobotu a v nedeľu. “My to vyriešime rovnako, ako sme v minulosti vyriešili iné veci. Máme za sebou dve úžasné podujatia, získali sme 19 bodov a stáli sme na pódiu. Môžeme byť veľmi spokojní. Ideme naplno a ja som presvedčený, že zrýchlime.”

Esteban Ocon v nedeľu dvíhal divákov zo sedadiel napríklad pri súboji s Fernandom Alonsom, ktorého vytlačil až na výjazd z boxovej uličky. Šlo o pomerne neskorý manéver, no nikomu sa nič nestalo.

Vyzerá to tak, že na ďalších veľkých cenách bude mať Alpine čo robiť, ak bude chcieť zvádzať súboje s Aston Martinom, Mercedesom či Ferrari. Formula 1 je na týchto priečkach veľmi konkurencieschopná.

“To veru je, čo je aj zábava. Ak nájdete pár desatiniek, tak môžete preskočiť jeden či dva tímy. Je to fajn,” pochvaľuje si vyrovnanosť Ocon. “S Fernandom sme zviedli pekný súboj ako obyčajne, no dnes bol prirýchly. Nebolo možné ho udržať za sebou. Skúšal som to, dve kolá sa mi to aj darilo, no potom som ho musel pustiť pred seba.”

Pierre Gasly si z Barcelony odnáša jeden bodík za desiate miesto, ktoré zdedil po penalizácii pre Júkiho Cunodu. Aspoň drobná potecha po treste z kvalifikácie, ktorý ho odsunul zo štartovej štvrtej pozície do hĺbky poľa.

“Keby som štartoval štvrtý, boli by to úplne iné preteky. Namiesto toho som bol desiaty,” povzdychol si Pierre Gasly. “V prvej a v druhej zákrute som mal skrátka smolu. Do druhej zákruty sme šli traja bok po boku. Aby som nekolidoval so Sergiom, musel som vyjsť až na štrk a stratil som štyri pozície. V kvalifikácii som teda skončil štvrtý, no po prvom kole som bol štrnásty. Dramaticky to zmenilo celé preteky.”

Francúz sa rozhodol natiahnuť úvodný stint, a tak získať na svojich súperov cenný čas k dobru. Keď totiž nejazdil nalepený za zadným krídlom iného jazdca, podľa vlastných slov dosahoval aj konkurencieschopné časy.

“Potom som sa to snažil už len zachrániť. Za desiate miesto mám bod, ale jasne cítim, že som toho mohol dosiahnuť oveľa viac. V sobotu sme však dostali trest, ktorý nás zahnal do kúta, nuž a nedeľa sa nezačala vôbec dobre,” pokračoval Gasly. “Vidíme však pár pozitív. Keď sme na trati sami, tak máme dobrú rýchlosť. Mali sme rýchlosť na to, aby sme zabojovali s Astonmi, čo je pozitívne, no potrebujeme podať celkovo komplexnejší výkon.”

“V Monaku sme boli silní, v Barcelone sme zas boli silní v kvalifikácii. V pretekoch sme videli pozitívne náznaky, keď sme jazdili v čistom vzduchu. Máme dobrý balík, no musíme štartovať vpredu a dať si pozor na chyby, ktoré nás môžu potrestať. Som presvedčený, že máme výkon na to, aby sme nabudúce bojovali o prvú šestku,” zamyslel sa rodák z Normandie.