logo F1online.sk

Verstappen sa neplánuje uvoľniť: Máme dobré obdobie, ale treba pracovať ďalej

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2023

Red Bull ani v Španielsku nedal súperom dýchať a Max Verstappen im svojím výkonom ešte pevnejšie zatiahol slučku okolo krku. Čo viac k tomu dodať? Red Bull len sotva môže byť suverénnejší, preto je dôležité pokračovať v začatej práci, upozorňuje po svojom 40. kariérnom triumfe Verstappen.

Všetky čísla, ktoré sa spájajú so španielskym víťazstvom Maxa Verstappena, naháňajú husiu kožu. Platí, že Red Bull vyhral 23 z posledných 26 veľkých cien, že v tejto sezóne už viedol 401 pretekových kôl, zatiaľ čo zvyšok štartového poľa len 16, nuž a napokon môžeme poznamenať, že Holanďan má už na čele šampionátu 53-bodový náskok. Teoreticky si môže vziať na dva súťažné víkendy neplatené voľno a bude mať istotu, že ho nikto nepredbehne.

Max Verstappen mal pri rekapitulovaní pretekov pomerne ľahkú úlohu, keďže len v jednej zákrute mu mohli súperi pohroziť. “Dôležité bolo udržať si prvenstvo v prvej zákrute. Viem, že (s Carlosom) to bolo dosť tesné, ale v skutočnosti sme mali dobrý štart.” Red Bull totiž nasadil stredne tvrdú zmes, čo je vždy riziko.

“Potom som sa snažil manažovať rýchlosť na mediumkách. Vedel som, že všetci za mnou sú poväčšine na softoch,” posunul sa o pár kôl neskôr úradujúci šampión. “Najmä v posledných ôsmich kolách toho stintu sa mi darilo vytvoriť si veľký náskok.”

Keď Verstappen zamieril do boxov, ostatní už mali túto povinnosť splnenú. Na trať sa tým pádom vrátil s desaťsekundovým náskokom pred dvojicou Sainz-Russell. “Obuli sme tvrdú zmes. Očakával som, že bude trochu lepšia, ale nemal som veľmi veľa gripu a dosť som sa šmýkal. Samozrejme, rýchlosť sme mali stále dobrú, ale nevedel som navýšiť svoj náskok, resp. nie na takú úroveň, na akú by som chcel. Odjazdili sme na tvrdej zmesi potrebný počet kôl, a potom som opäť prezul na mäkké pneumatiky. Na nich sa mi jazdilo oveľa lepšie.”

Red Bull opäť vyhral s náskokom viac ako 20 sekúnd. V doterajšom priebehu sezóny sa mu to nepodarilo len v Austrálii, keďže Verstappenov náskok skresali početné prerušenia.

Je však evidentné, že Red Bull má obrovskú výhodu nad ostatnými a pravdepodobne by túto sezónu dotiahol do úspešného konca, aj keby teraz prestal vyvíjať. Keď si spomenieme na to, aký trest dostali červení býci za prekročenie rozpočtového stropu, môže sa nám to zdať byť až smiešne. Párhodinový škrt vo veternom tuneli nemá šancu spomaliť takto rozbehnutý a dobre namazaný stroj.

Verstappen chce, aby Red Bull pokračoval rovnakým tempom. “Máme dobré obdobie, ale musíme pokračovať v práci a hľadať viac výkonu. S autom som spokojný a posledných pár víkendov bolo jednoznačne oveľa pozitívnejších. Aj tento víkend to šlo veľmi dobre, ale vieme, že na iných okruhoch to môže byť inak. Ešte stále máme pred sebou množstvo pretekov, na ktorých budeme musieť podať naozaj dobrý výkon, aby sme ich vyhrali.”

A ako to už pri jasnej dominancii jedného tímu a jedného jazdca chodí, na konci tlačovky sa musí spomenúť aj túžba dominátora po vyrovnanejšej súťaži. “Pre šport je dobré, ak vpredu bojuje viac tímov. Úprimne, bolo by úžasné, keby sme tu vpredu mali viac pilotov. Dúfam, že sa to v priebehu roka trochu vyrovná a možno o rok tu tých tímov bude viac.”