logo F1online.sk

Bez tej nehody by to na body beztak nestačilo, povedal po hororových pretekoch Norris

Lando Norris
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 6. 2023

Niekedy je skrátka chybou nastaviť očakávania príliš vysoko. Pri pohľade na predstavenie McLarenu v nedeľných pretekoch vyzerá tretie miesto Landa Norrisa v kvalifikácii ako hotový zázrak. Preteky britského mladíka trvali v podstate len do prvej zákruty, ale po ich skončení ho kolízia s Lewisom Hamiltonom príliš nemrzela. Monopost MCL60 vraj v nedeľu nemal na body ani po štarte z tretieho miesta.

Ďalší zázračný kvalifikačný výsledok, ktorý však bol beztak len výstrelom do tmy. Lando Norris v sobotu zahviezdil a opäť svetu pripomenul svoje nespochybniteľné jazdecké schopnosti, ale aj on sám po kvalifikácii tušil, že v nedeľu ho žiadne fanfáry nečakajú.

„Netuším, čo sa stalo,“ povedal Norris po kvalifikácii a pri pohľade na nedeľné preteky a tempo McLarenu to netuší nikto. Sám Lando sa zahral na Nostradama a po sobote predikoval, že v cieli pretekov stratí na najrýchlejšieho dve kolá. Nebol veru ďaleko, nakoniec to bolo jedno kolo a asi 30 sekúnd.

Príliš tak nezáležalo, že sa mu preteky zosypali už v prvej zákrute, keď sa v dôsledku súboja Carlosa Sainza s Maxom Verstappenom spomalilo celé pole a Lando narazil do zadnej časti monopostu Lewisa Hamiltona. Nutnosť výmeny predného krídla zosunula Norrisa na chvost a tam zostal až do konca. Napokon finišoval na sedemnástom mieste.

„Nevidel som na Red Bull predo mnou a myslel som si, že cez prvú zákrutu prejdeme normálnou rýchlosťou, ale pole sa stlačilo k sebe. Bola to smola, alebo moja chyba, neviem, ale beztak sme nemali tempo na bodované umiestnenie,“ opísal incident z úvodu Lando Norris.

„Bolo to náročné popoludnie, ale skončilo podľa očakávaní. V sobotu sme po treťom mieste vyzerali úžasne, ale beztak sme neboli presvedčení, že finišujeme na bodoch,“ dodal Lando.

McLaren je na tom podobne ako Ferrari, v kvalifikácii dokáže monopost MCL60 zažiariť, ale v pretekoch sa prepadáva. Sám Norris s úsmevom povedal, že rozdiel medzi kvalifikačným a pretekovým tempom McLarenu sú „sekundy“.

„Nie je to skrátka žiadne prekvapenie. Tempo nám chýbalo po celý rok. Neviem prečo. Tretie miesto v kvalifikácii bolo skvelé, ale dnešok bol so sobotou v úplnom kontraste. Naša rýchlosť bola, povedal by som, normálna a podobná ako v predchádzajúcich pretekoch. Sme na tom asi ako Haasy a ďalšie tímy, s ktorými sa porovnávame celú sezónu, len po sobote sme vyzerali až príliš dobre,“ povedal Norris.

Treba si naliať čistého vína. McLaren môže bojovať o najlepšiu desiatku len v prípade problémov pätice najlepších tímov. Na Alpine celkom objektívne nestačí a v Barcelone mali lepšiu rýchlosť aj Alfy Romeo a AlphaTauri, ktoré však McLaren v celkovom hodnotení drží za sebou.

„Okrem kvalifikácie tento víkend nám chýbalo tempo celú sezónu. Polovicu veľkých cien sme mali problém skončiť na bodoch a dnes sa to len potvrdilo. Očakávali sme, že nás čaká veľmi náročný deň. Nemáme ani zďaleka takú rýchlosť ako Alpine, Aston Martin a týchto päť alebo šesť najlepších tímov,“ hovorí Norris.

„Nemá zmysel hovoriť si ‚dnes skončíme na bodoch‘, keď nám skrátka chýba rýchlosť,“ dodal Lando.