logo F1online.sk

Hamilton čaká svetlé zajtrajšky: Ak ste rýchli v Barcelone, tak budete rýchli všade

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2023

Mercedes našiel v Španielsku len jedného jediného premožiteľa, ktorým je nepremožiteľný Red Bull a Max Verstappen. Lewis Hamilton sa tak raduje z druhej priečky, ktorú za týchto okolností berie všetkými desiatimi a s úsmevom na tvári. V nedeľu bol jeho úsmev ešte o to väčší, že strieborným šípom sa podarilo získať pekný výsledok na okruhu v Barcelone, ktorý je jeden z najreprezentatívnejších.

Lewis Hamilton v nedeľu jazdil dosť osamotený. V úvodnej časti pretekov mal síce pred sebou zadné krídlo Lancea Strolla, no vo ôsmom kole pretekov sa dostal pred pilota Aston Martinu a o pár minút predbehol aj Carlosa Sainza, ktorý reagoval na Strollov pokus o undercut. Hamilton využil voľnú trať pred sebou na natiahnutie stintu. Po prvej zastávke ešte musel zabojovať so Sainzom, ale bitka trvala len veľmi krátko. V nedeľu bola zároveň aj posledná.

“Auto bolo skvelé. Samozrejme, ešte musíme spraviť ďalšie kroky, aby sme zmenšili stratu na Red Bull, ale tento víkend sme získali oveľa viac, než som čakal. Preteky som si veľmi užil,” uviedol Lewis Hamilton pred mikrofónom Sky Sports.

Nechýbala ani pochvala tímovému kolegovi. Aj vďaka jeho bodom sa Mercedes konečne dostal pred zákaznícky Aston Martin v priebežnom hodnotení šampionátu. “V prvom rade chcem povedať, že George podal skvelý výkon, keď sa vyšplhal z dvanásteho miesta až na tretie. Pre tím sú to dobré body. Dúfam, že všetci doma v továrni cítia hrdosť na tú úžasnú odvedenú prácu a pokrok, ktorý sa nám cez víkend podarilo spraviť.”

“Toto sú mega body pre tím a mám pocit, že sme sa práve ujali druhej priečky v konštruktérskom šampionáte. Myslím si, že máme najlepší tím, hlavne jaz…,” zarazil sa na moment Hamilton, no hneď pokračoval: “George a ja každý víkend získavame skvelé výsledky. Teraz potrebujeme zlepšiť našu výkonnosť. Viem, že všetci na tom usilovne pracujú. Dúfam, že raz dobehneme Red Bully.”

Mercedes si na Red Bull ešte netrúfne, ale s Ferrari a Aston Martinom by si už mohol vedieť poradiť. Nie je to žiadna záruka, ale ak vylepšenia Mercedesu zafungovali na okruhu Catalunya, tak sa spravidla netreba ničoho báť.

“Odkedy tu pretekám, tak platí, že ak ste rýchli v Barcelone, tak by ste mali byť rýchli aj inde,” prikývol sedemnásobný šampión. “Súčasné autá však majú úzke pracovné okno, takže na niektorých tratiach to možno nebude až také dobré. Dúfam však, že sa to nestane a budeme mať rovnako silné víkendy ako dnes.”

Víkend v Španielsku sa Mercedesu naozaj vydaril. Nechýbalo však veľa a Lewis Hamilton už po prvom kole mohol skončiť s defektom ľavej zadnej pneumatiky. Hneď v úvode totiž došlo ku kontaktu medzi ním a Landom Norrisom.

Norris mal byť trpezlivejší a netlačiť sa, myslí si Hamilton. “Zozadu som zacítil tvrdý náraz. Max a Carlos boli v prvej zákrute dosť širokí a potom sa vracali krížom cez trať. Ocitol som sa v turbulentnom vzduchu, takže som musel byť trpezlivý. Vtom som pocítil náraz zozadu. Pre Landa je to škoda, pretože v sobotu odviedol úžasnú robotu. Je skvelé vidieť McLaren v druhom rade.”

“Myslím si však, že aj keby bol v prvej zákrute predo mnou, tak by som ho predbehol. Povedal by som, že sme mali o niečo lepšiu pretekovú rýchlosť. Nakoniec tak nezískal dobrý výsledok, no keby bol o niečo trpezlivejší, podľa mňa by sa umiestnil lepšie. Ale všetci sa učíme,” doplnil.