logo F1online.sk

Wolff: Štve ma, že to musím povedať. Verstappen je v inej lige

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2023

Mercedes v sobotu nepodal taký výkon, aby naň mohol byť hrdý. I napriek tomu, že podľa svojho šéfa mal potenciál na to, aby sa s jedným autom dostal priamo až za Maxa Verstappena, to nedokázal. Na druhej strane nemohol ani pomyslieť na to, že by Holanďana porazil. Tota Wolffa štve aj jedno, aj druhé.

Strieborné šípy v Monaku predstavili nový balík vylepšení a v Barcelone mali konečne šancu ho poriadne otestovať a nastaviť. Žiaden obrovský posun vpred sme však nezaregistrovali. Lewis Hamilton bol v kvalifikácii až piaty najrýchlejší a George Russell nepreliezol ani cez Q2.

Mercedes s vylepšeným monopostom podľa Tota Wolffa podal “solídny” výkon, aj keď “mali sme byť priamo za Maxom. Videli sme to ráno po treťom tréningu, keď sme mali pocit, že máme niečo v rukáve.”

Nemecko-britský tím na svojho žolíka v rukáve akoby zabudol a nevyužil príležitosť, ktorú mu ponúkol Sergio Pérez. Do prvého radu sa namiesto Hamiltona či Russella pretlačil Carlos Sainz. “Očakávali sme viac, preto je naše sklamanie také veľké. Na druhej strane to bolo veľmi tesné, rozostupy sú malé. Veci sa ľahko môžu pokaziť.”

“Mohli sme vidieť, že Leclerc vypadol už v Q1, Pérez zas v druhej časti kvalifikácie. To je taká malá záhada,” pokračoval Wolff. “Vietor sa otočil o 180 stupňov a niektorých to azda zaskočilo.”

To sa rozhodne netýkalo Maxa Verstappena, ktorý suverénne vyhral kvalifikačnú bitku. Na pole position sa vyšvihol ladným krokom, dokonca nemusel ani dokončiť posledné ostré kolo. Do nájazdu v desiatej zákrute bol dokonca rýchlejší než v predchádzajúcom pokuse, no inžinier mu prikázal spomaliť.

Toto Wolff v sobotu uviedol, že Mercedes “skrátka nevie”, ako ďaleko vpredu je Red Bull. “Myslím si, že Verstappen je ako v inej lige. Štve ma, že to musím povedať, ale taká je realita. Platí tu vláda silnejšieho. Oni odviedli najlepšiu robotu, pilot jazdí excelentne a oni sú skrátka ďaleko vpredu. Je len na nás, aby sme to dostali pod kontrolu.”

Viedenský rodák tlačí na svoj tím, aby s obrovskou priepasťou medzi Red Bullom a zvyškom sveta niečo spravil. Pokúša sa o to s novým balíkom, ktorý prvýkrát uzrel svetlo sveta v Monaku. Aké je jeho hodnotenie po sobote v Barcelone?

“Ja tomuto balíku verím,” vyhlásil Wolff. “Je to nový odrazový bod. Z tohto bodu sa môžeme odraziť a pracovať s istou stabilitou bez toho, aby sme spochybňovali isté časti auta, či už ide o karosériu, podlahu, predné zavesenie. S týmto pôjdeme ďalej.”

Napokon by sme sa mali pristaviť ešte pri dvanástom mieste Georgea Russella. Ako sa ukazuje, pod jeho slabým výkonom sa podpísal i fakt, že inžinieri Mercedesu ešte dokonale nepoznajú vylepšený monopost.

“Už od začiatku bolo evidentné, že smer, ktorým sme sa v Georgeovom prípade vybrali, auto zhoršil. Už od začiatku sa sťažoval na to, že nemá grip, že auto skáče, že monopost bol zrazu nedotáčavý na miestach, kde bol predtým pretáčavý,” vysvetľuje 51-ročný Rakúšan. “Musíme to preskúmať a zistiť, čo presne sme mohli spraviť inak.”

Súvisiace články