logo F1online.sk

Verstappen vysvetľuje, že v monoposte Red Bullu je jazda na hrane ľahšia

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 6. 2023

Formulu 1 si podmanil Max Verstappen. Holanďan vyhrá prakticky všetko, na čo len pomyslí, a svojou profesorskou jazdou totálne zatieňuje tímového kolegu. Ako sa mu to darí? Verstappen musí uznať, že mu víťazstvá takmer ako na zlatom podnose prináša monopost RB19 a patrične si ho za to pochvaľuje. Jazdiť s ním až na hrane v ňom vraj nevyvoláva strach, ale potešenie.

Max Verstappen ovládol aj sobotňajšiu kvalifikáciu a v Barcelone, kde získal svoje prvé víťazstvo vo Formule 1, vyštartuje z pole position. Ak technika vydrží, len ťažko si predstaviť, že by ho niekto dokázal obrať o okrúhly 40. triumf v efjednotke.

Cesta ku kvalifikačnému prvenstvu bola napokon pomerne jednoduchá. Do tretej časti sa prebojoval bez najmenších problémov a v nej vytrel zrak súperom už po prvom pokuse. V Red Bulle mohli začať uvažovať nad tým, či Verstappena vôbec pošlú na trať druhýkrát.

Nakoniec sa Max Verstappen na trati, samozrejme, objavil, ale pekne rozbehnuté kolo nedokončil. “Pred Q3 som vedel, že v aute zostalo veľa potenciálu. V prvom kole som konečne mohol ísť až na limit a auto bolo vskutku rýchle. Potom som to šiel skúsiť druhýkrát, ten ďalší pokus by bol ešte lepší. GP (Gianpiero Lambiase, Verstappenov inžinier, pozn. red.) bol však trochu vzrušený a prikázal mi prerušiť kolo!”

Red Bull na jednej strane nechcel riskovať, že by sa v poslednom sektore ešte niečo prihodilo, no mal aj iný dôvod, prečo to spravil. “Aby sme ušetrili pneumatiky, v nedeľu ich možno budeme potrebovať,” ozrejmil na tlačovej konferencii. “Už v garáži sme si povedali, že ak nikto nebude predo mnou, tak možno kolo nedokončíme. Presne tak sme to aj urobili.” Verstappen však priznal, že ho to aj trochu mrzí. Nedostal sa totiž k tomu, aby si skúsil prejsť poslednou zákrutou na plný plyn.

S takou obrovskou výhodou sa z nedeľných pretekov môže stať šou jedného muža. Monopost RB19 totiž funguje dokonale. Aj Verstappen po kvalifikácii vyhlásil, že na trati drží ako na koľajniciach.

“Musím povedať, že auto bolo dobré od samého začiatku,” rozplýval sa Verstappen. “Spravil som na ňom len drobnučké úpravy, ale okamžite som sa cítil komfortne, či už počas dlhých, alebo počas krátkych jázd.”

Nastaviť auto nie je problém, navyše je veľmi poslušné, takže nájsť limity monopostu je pre jazdca malina. “Dostať sa s monopostom F1 až na hranu nebýva jednoduché, ale ja si jazdu v tomto aute veľmi užívam. Auto mi zvyšuje sebavedomie a keď ho máte, tak môžete naozaj začať tlačiť až na limit.”

Max Verstappen mal tiež vysvetliť, prečo sa v kvalifikácii zrodilo také neštandardné poradie. Mohlo za to počasie? Teploty? Vlhká trať? Hlavne posledná veta jeho hodnotenia by sa mohla dotknúť napríklad Sergia Péreza, takže mu o nej radšej nikto nehovorte.

“Ja som na pozícii, ktorá sa odo mňa čakala. Takisto som čakal, že tu bude Carlos,” rozoberal potenciálne anomálie v poradí Verstappen. “Neočakával som tu Landa, ale toto je príjemné prekvapenie,” žartoval Holanďan na účet prísediaceho Landa Norrisa. “Teda, nie, prepáčte. Nečakal som, že tu bude McLaren. Teda, prepáčte, musím to preformulovať. Ja vždy očakávam, že Lando skončí tak vysoko.”

“Alpine vyzerá dobre, ale v poslednej dobe sa dosť zlepšujú. Z môjho pohľadu nevidím nič, čo by ma veľmi šokovalo,” doplnil.

Súvisiace články