logo F1online.sk

Hamilton predpovedá kvalifikačné trápenie: Dostať sa do najlepšej desiatky bude problém

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 6. 2023

Až teraz nastal ten správny čas čítať poriadne dáta z upravených monopostov. Mercedes si mohol zmeny vyskúšať už v Monaku, kde sa tím niesol na vlne všeobecného nadšenia, ale až Barcelona predstavuje skutočný test. Týždeň po víkende v Monte Carle však už vidíme v garáži Mercedesu omnoho zamyslenejšie výrazy a Lewis Hamilton po piatku nečaká žiadne zázraky.

Pri pohľade na výsledky piatkových jázd by sa mohlo zdať, že Mercedes je až piaty – alebo možno až šiesty – najrýchlejší tím. V Barcelone totiž opäť vystrkuje rohy tím Alpine a Nico Hülkenberg poriadne zamiešal kartami tretím miestom.

Zdá sa, že ani so širšími bočnicami nebude Mercedes kvalifikačné auto. Kým pretekové tempo monopostu W14 vzbudzuje mierny optimizmus, jeho kvalifikačná výkonnosť vyvoláva obavy. Nezabúdajme pritom, že napriek dlhej rovinke sa v Barcelone nebude predbiehať ľahko, už vôbec nie po zrušení záverečnej šikany.

„Auto je okej, bojujeme ako sa len dá. Povedal by som však, že to bol náročný deň, snažíme sa riešiť hlavne pneumatiky a degradáciu. Z auta som mal pocit ako z auta,“ pokrčil plecami zamyslene Lewis Hamilton po skončení piatkového programu.

„Samozrejme, v porovnaní s minulým týždňom je to veľký rozdiel. Myslím si, že v pretekovom tempe sme nevyzerali nijak hrozne, ale musíme zapracovať a nájsť spôsob, ako dokážeme z auta vyžmýkať viac na jedno kolo,“ dodal Lewis.

Ten vyjadril nadšenie zo staronovej záverečnej sekcie, ktorá je vraj omnoho zábavnejšia, avšak zároveň sťaží prácu s pneumatikami aj prenasledovanie. Predbiehanie nebude v Barcelone ani v tomto roku jednoduché, takže Mercedes potrebuje zapracovať na kvalifikačnej rýchlosti.

„S dnešným tempom bude pre mňa náročné dostať sa do najlepšej desiatky, ale dúfam, že v noci vymyslíme nejaké zmeny nastavenia. Myslím si, že je to veľmi tesné, hlavne medzi piatym a desiatym miestom. Je pozoruhodné sledovať zlepšenie ostatných tímov, Alpinu sa darí a Aston Martin je tesne za Red Bullom, čo je veľmi pôsobivé; určite to nebude ľahké,“ povedal Hamilton, ktorý by sa nehneval, keby mu nebesia zoslali v Barcelone podobné prekvapenie ako v Monaku.

„Keď nemáte takú rýchlosť, ako by ste chceli, tak vám počasie môže len pomôcť. Pokúsim sa cez noc odviesť čo najlepšiu prácu a nájsť správne zmeny v nastavení. Určite môžeme nájsť niečo lepšie,“ ubezpečil fanúšikov Mercedesu Lewis.

Vcelku podobne sa po piatku vyjadril aj jeho tímový kolega George Russell, ktorému sa nové usporiadanie trate taktiež pozdáva, ale od svojho auta nečaká v sobotu žiadne zázraky. V nedeľu by to však podľa jeho slov mohla byť iná pesnička.

„Nemyslím si, že niekto na rošte môže pomýšľať na boj o pole position, ale taká je aktuálna situácia,“ povedal Russell s odkazom na dominanciu Red Bullu. „Niektoré autá sú však v sobotu rýchle. Myslím si, že Alpine vyzerá veľmi dobre a medzi nami, Alpinom a Ferrari to bude tesné. Nico Hülkenberg bol dnes tiež veľmi rýchly. Ani neviem, odkiaľ sa to vzalo, ale Kevin bol v kvalifikácii v Miami taktiež pred nami a v pretekoch to bol celkom iný príbeh.“

„Neočakávam, že budeme mať v sobotu nejaký závratný deň, ale v nedeľu by sme mali byť lepší. Tomu sa podriadime,“ povedal Russell.

Drobnou témou bolo v piatok aj poskakovanie v záverečnej sekcii trate. V nájazde do poslednej zákruty hlásili takmer všetci piloti problémy s poskakovaním monopostu. Problém je, že v tomto mieste je trať dosť hrboľatá, ale tímom by to nemalo spôsobiť veľké ťažkosti.

„V druhej polovici tréningu sa nám to podarilo vyriešiť miernym zvýšením svetlej výšky. V poslednej zákrute je asfalt dosť hrboľatý, takže prejazd je trochu rozháraný, ale podmienky sú rovnaké pre všetkých,“ povedal Russell.