logo F1online.sk

Tlačíme na to ako šialení, sľubuje Vasseur

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 6. 2023

Vlani druhý tím Pohára konštruktérov spadol v roku 2023 na celkové štvrté miesto za Red Bull, Aston Martin a Mercedes. Ferrari si tohtoročnú sezónu rozhodne predstavovalo inak a pod vedením nového šéfa Frédérica Vasseura podniká horúčkovité kroky na nápravu.

Rovnaké problémy. Degradácia pneumatík, spoľahlivosť, celkové tempo a vývoj vlani zrážali Ferrari na kolená. Problémom pri zastávkach v boxoch a strategickým chybám sa Ferrari darí v tejto sezóne vyhýbať, ale od skutočného ašpiranta na titul delí Scuderiu ešte veľmi veľa práce.

Základným problémom je celkové tempo monopostu. V pretekoch Ferrari nestačí na súperov, čo je pravdepodobne priamy dôsledok rýchleho opotrebovania pneumatík. V Monaku pritom musela partička z Maranella priznať, že ani Alpine neslobodno podceňovať. Toto nie je stav, s ktorým sa môže Ferrari zmieriť.

„Tlačíme na to ako šialení v snahe priniesť vylepšenia čo najskôr, pretože nie sme spokojní,,“ prehlásil Frédéric Vasseur, ktorého cituje portál Motorsport.com. „Takéto výsledky rozhodne nie sú naším cieľom a chceme ich zlepšiť. Budeme pokračovať vo vývoji za každých okolností.“

Francúzsky manažér podľa vlastných slov nestanovil pred sezónou žiadny konkrétny cieľ pre svoj tím. Má však niekoľko základných požiadaviek, napríklad „tvrdú prácu“, a progres posudzuje na dennej báze.

„Z pohľadu celkového umiestnenia nemáme stanovený žiadny cieľ. Snažím sa ako cieľ a celkové nastavenie zaviesť, že na to musíme tlačiť a dnes byť lepší než včera,“ hovorí Vasseur.

„Hneď ako nájdeme slabinu, či už na aute, v prístupe alebo v garáži, vynaložíme všetko úsilie na jej odstránenie,“ dodal.

Fred zároveň priznal, že fantastické pit stopy Ferrari v tejto sezóne nie sú žiadna náhoda. Mechanici vraj v priebehu zimy vykonali „tisíce“ cvičných zastávok, pretože nový šéf žiada, aby „každý zamestnanec tímu“ pomáhal zlepšiť výkonnosť Ferrari.

„Bolo by nesprávne domnievať sa, že nedostatočná výkonnosť je len dôsledkom slabej aerodynamiky. Výkonnosť pochádza zo všetkých oblastí: rýchlosti produkčného oddelenia pri výrobe dielov, stratégov, boxového múrika, mechanikov, zastávok v boxoch, spoľahlivosti atď. Každý jeden zamestnanec spoločnosti sa podieľa na celkovej výkonnosti,“ vyhlásil Vasseur.