logo F1online.sk

Pérez verí, že nádej stále žije: Ďalšiu nulu si však nemôžem dovoliť

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 5. 2023

Od desiatich k piatim. Tak by mohol Sergio Pérez okomentovať svoj víkend v Monaku, ktorému “zlomil väz” incident z kvalifikácie a ktorý sa výrazne podpísal aj pod tučnou nulou na jeho bodovom konte. Mexičan však ešte stále sníva o zisku majstrovského titulu, no uvedomuje si, že podobná katastrofa sa už nesmie opakovať.

Po nehode v Q1 sa Sergio Pérez postavil na štarte na poslednú priečku. Už pred pretekmi predpokladal, že ho čaká “nočná mora”. Jeho predpoveď sa naplnila. V nedeľu mu nevyšlo prakticky nič. Pokojne môžeme hovoriť o absolútnej mizérii.

Sergio Pérez sa po pretekoch kajal. “Zaplatili sme za moju chybu z kvalifikácie, vyšla nás veľmi draho. Musím sa ospravedlniť celému tímu, pretože spraviť takúto chybu je neakceptovateľné. Musím ísť ďalej a poučiť sa z toho. V šampionáte si nemôžem dovoliť ďalší víkend s nulou.”

Veru, to si nemôže. Mexičan už teraz stráca na Maxa Verstappena 39 majstrovských bodov a na krk mu pomaly dýcha Fernando Alonso. Španiel má len dvanásťbodové manko, ktoré sa dá veľmi ľahko zmazať v priebehu jednej veľkej ceny.

A ako vlastne vyzerali preteky z pohľadu Sergia Péreza? Prvýkrát si mohol zanadávať už po štarte. Red Bull sa ho pokúsil dostať vyššie vďaka premyslenej stratégii, no taktika so štartom na mediumkách a okamžitým prezutím na tvrdé pneumatiky nepriniesla svoje ovocie.

Pérez v prvom kole predbehol Sargeanta s Hülkenbergom a využil voľnú trať pred sebou, aby sa dotiahol, no tam sa jeho postup skončil. Rakúsky tím dúfal, že zvyšok poľa postupne zamieri do boxov a Pérez ich poľahky popredbieha, no riziko dažďa prinútilo súperov vyčkávať. Pozície boli takmer zakonzervované.

“Šiel som naozaj dobre. Žiaľ, už veľmi skoro som narazil na premávku, čo nás odsunulo na našu pôvodnú pozíciu,” poznamenal Pérez. “Potom prišiel dážď a ja som zastavil medzi poslednými. Následne som ťukol do bariéry. Bolo to nanič.”

Pérez dlho sledoval zadné krídlo Lancea Strolla. Kanaďana sa pokúsil predbehnúť spolu s Maxom Verstappenom, ktorého priblíženie znamenalo modré vlajky pre oboch. Mexičan to skúsil v šikane, ale prehnane optimistický manéver skončil kontaktom a skrátením si trate. Komisári chceli incident vyšetrovať, ale nakoniec nemuseli. Pérez vrátil pozíciu Strollovi po tom, čo kolidoval s Magnussenom.

“O Magnussena som si zlomil predné krídlo, keď brzdil na výjazde zo šikany. Nemal som poňatia, čo sa deje, no mal som poškodené auto. Avšak, keď ste na takýchto priečkach, musíte veľa riskovať,” hodnotil po pretekoch v Monte Carle, ktoré pred rokom dokázal vyhrať.

“Som z toho výkonu veľmi smutný, no nie z nedele, ale zo soboty. Vedeli sme, že za to zaplatíme. Ja som vedel, že moja chyba zo soboty nás vyjde draho, bolo to 25 bodov. Je to frustrujúce,” neskrýval sklamanie Pérez. “Nebolo toho veľa, čo by sme mohli spraviť inak. Škody boli napáchané v sobotu. Chcem už tieto preteky hodiť za seba, pretože to bol hrozný víkend.”

Rozhovor však ukončil pozitívne. “Stále mám nádej. Naozaj dúfam, že sa v Barcelone vrátim do starej formy. Počas nasledujúcich pár pretekov musím byť perfektný. Potrebujem víťazstvá a potrebujem ich rýchlo.”