logo F1online.sk

Hamiltona teší, že porazil Ferrari: Zlepšujeme sa!

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2023

Lewis Hamilton si z Monaka odnáša cenný skalp, ktorého zisk ho nesmierne teší. Zanechal totiž za sebou aj oba monoposty Scuderie, ktoré mali podľa predvíkendových papierových predpokladov patriť medzi favoritov na víťazstvo. V Mercedese cítia, že monopost W14 je čoraz lepší.

Strieborné šípy si do Monaka priviezli hneď niekoľko nových komponentov od nového predného zavesenia až po podlahu. Predstavenie nového balíčka môžu sprevádzať aj isté pôrodné bolesti, no Mercedes má bližšie k eufórii. Lewis Hamilton sa totiž z piateho miesta, ktoré zdedil po Charlesovi Leclercovi, posunul na štvrté a poradil si aj s druhým jazdcom Ferrari.

“Je to dobrý výsledok,” usmieval sa očividne spokojný Lewis Hamilton. “Ako tím sme sa celkovo zlepšili. Spravili sme krok vpred. Získať v takýchto náročných pretekoch, aké sme mali dnes, štvrté a piate miesto, je skvelý výsledok. Tím aj po stránke stratégie odviedol slušnú robotu. Preskočiť obe Ferrari bolo úžasné.”

Formula 1 má za sebou veľmi nevyspytateľnú veľkú cenu. Je veľkým prekvapením, že sme nevideli žiadnu červenú vlajku, žiaden výjazd bezpečnostného vozidla, ba ani fázu VSC. Lewis Hamilton však počas pretekov v jednej chvíli hlásil, že už to na trati začína byť “dosť nebezpečné”.

Čo tým presne myslel? Bolo na trati priveľa vody? “Auto bolo veľmi nervózne, pneumatiky nefungovali. Cítil som sa ako na ľade,” ozrejmil. “Po chvíli sa gumy prebrali a bolo to úplne v poriadku. Avšak, nechýbalo veľa, aby som vyletel z trate a havaroval, bola by z toho veľká nehoda. Bolo to šialené. Nedarilo sa mi zohriať intermediálky, tak som jazdil ako po špičkách.”

“Moment na prezutie sme vybrali správne, no stratil som, keď som musel prezuť. Toto menšie znevýhodnenie nám skomplikovalo situáciu, ale nespravil som žiadnu chybu a udržal to na trati,” odľahlo sedemnásobnému šampiónovi, ktorý si z Monaka odniesol cenné body.

A teraz vpred v ústrety lepším zajtrajškom! Dobre vieme, že vzhľadom na charakter okruhu v Monaku je na hodnotenie vylepšení ešte priskoro, no Lewis Hamilton predsa len v mixzóne potešil svojich fanúšikov. Prezradil, že aj v monoposte sa cítil lepšie.

“Barcelona je najlepší okruh na testovanie. Tu je náročné to zhodnotiť, pretože auto je veľmi tuhé, trať má veľa hrboľov,” poznamenal Lewis Hamilton, no jedným dychom dodal: “Všimol som si na aute jednu konkrétnu vec, ktoré je lepšia. Neviem však, ako to bude vyzerať o týždeň. Som si istý, že o týždeň budeme mať lepší balík.”