logo F1online.sk

Russell si sype popol na hlavu: Mal som garantované tretie miesto

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2023

Ak sa vám v Monaku podarí polepšiť si zo štartovej pozície o tri priečky, väčšinou to znamená, že ste podali skvelý výkon a máte dôvod na radosť. George Russell však po pretekoch smútil. Dobre si uvedomuje, že mohol oslavovať na pódiu s princom Albertom.

Na rozdiel od Lewisa Hamiltona, pilotov Ferrari a Alpinu si George Russell po 50. kole mohol začať mädliť ruky. Vďaka dažďu si ušetril jednu zastávku v boxoch, čo v Monaku predstavuje čistý zisk približne 20 sekúnd. Russell ho však prehajdákal v zákrute Mirabeau.

“Dnes sme určite mohli získať tretie miesto,” povzdychol si počas rozhovoru pre Sky Sports George Russell, ktorému chýbalo len máličko. Chyba a päťsekundový trest za nebezpečný návrat na trať však jeho nedeľu premenili na katastrofu.

“Až potom som sa dozvedel, že moju chybu neukázali v televízii. Neviem, či je to dobré, a či zlé. Kontakt s Pérezom nasledoval až po nej,” upresnil pilot Mercedesu. “Avšak, ešte predtým som bol pred Lewisom a pred Oconom. Keďže som neprezul na sliky, tak som bol pred nimi dosť pohodlne.”

Rovnako výhodná zastávka vyšla aj Maxovi Verstappenovi, Oscarovi Piastrimu, Valtterimu Bottasovi a Nyckovi de Vriesovi, ale toto neboli Russellovi súperi. On bojoval s tímovým kolegom, Ferrari a Alpinmi. “Tí chlapci zastavili a boli za mnou. Ja by som mal ešte prezuť na mediumky, ale namiesto toho som z tvrdej zmesi šiel rovno na intermediálky. Na trať som sa teda vrátil piaty za dvojicou Ferrari, ktoré boli, samozrejme, na slikoch. Virtuálne sme boli na tretej priečke.”

Potom však úradoval Lance Stroll. “Na trati sa zrazu zjavila žltá vlajka, nuž som ubral. Keď som sa dotkol brzdy, tak som si zablokoval kolesá a šiel som rovno za žltou vlajkou. Pre mňa to bola lekcia, že keď nejdete naplno, keď nie ste stopercentne koncentrovaní, tak prídu chyby.”

“Som naozaj sklamaný. Keby nedošlo k tej chybe, tretie miesto by som mal v podstate garantované,” pokrútil hlavou Russell.

Auto utrpelo napohľad len minimálne škody a Russell pokračoval v jazde. Po udelení päťsekundovej penalizácie mal však strach, že o svoju pozíciu príde v prospech Charlesa Leclerca. Pýtal sa preto tímu, či by bolo možné vymeniť si pozície s Lewisom Hamiltonom.

“Určite som si trochu poškodil monopost. Nebol som si istý, či budem môcť pokračovať, no v nasledujúcich kolách sa to akosi vyriešilo. Myslím, že sa nám vzadu ohlo rameno zavesenia. V aute som sa necítil dobre, ale počas tohto úseku pretekov sme boli najrýchlejší, takže neviem, čo sa vlastne udialo,” rekapituluje Russell.

Následne sa vrátil ku svojej komunikácii s tímom. “Ocon a Lewis ma zdržovali a Charles sa približoval. V takýchto podmienkach som určite nechcel nič na Lewisa skúšať a riskovať, ale s tou päťsekundovou penalizáciou by to mohol byť dobrý vankúš, keby sa Charles dotiahol.”

Leclerc namiesto toho odpadol. “Nakoniec to nebolo treba. Aj tímu som povedal, že na nich netlačím. Akonáhle som vedel, že som pred Charlesom v bezpečí, tak som to len doviezol domov. Ale áno, je to veľké sklamanie, keď v 98 percentách spravíte všetko dobre, ale jedna malá chyba vás pripraví o všetko.”

Súvisiace články