logo F1online.sk

Hamilton sa baví na tvrdeniach Red Bullu, že oni tlačili na zákaz párty-režimov

Lewis Hamilton, Mercedes zozadu
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2020

Pomaly sa nám začína súťažná časť víkendu v Monze. S ňou je spojená aj jedna novinka z dielne FIA, podľa ktorej budú zakázané tzv. kvalifikačné režimy. Podľa Helmuta Marka na toto tlačil práve Red Bull, čo Lewisovi Hamiltonovi príde zábavné.

Kým v Red Bulle veria, že im zákaz pomôže dostať sa do konkurencieschopnejšej pozície, v Mercedese majú na to presne opačný pohľad. Inžinieri z Brixworthu sú presvedčení o tom, že vďaka zákazu bude mať Mercedes v pretekoch ešte výraznejší náskok ako doposiaľ.

“Príde mi to aj trochu zábavné,” pripustil Lewis Hamilton vo štvrtok v Monze, “pretože FIA povedala, že na to pristúpila, aby lepšie kontrolovala využívanie motorov — alebo niečo také —, a potom Red Bull začal tvrdiť — to my sme na to tlačili. Za tým, prečo to spravili, sú úplne iné dôvody.”

Prečo sa chcel Red Bull vykresliť v úlohe tímu, ktorý na zákaz tlačil, nevieme. V konečnom dôsledku na tom ani nezáleží, oveľa viac nás bude zaujímať, aký to bude mať dopad na rozloženie síl v štartovom poli. Konkurencia verí, že Mercedes má najlepší kvalifikačný režim, a teda na to v sobotu aj najviac doplatí.

“Dúfam, že chlapci doma v továrni to vnímajú ako kompliment, že odviedli fantastickú prácu. My budeme pokračovať v práci a zlepšovať sa v situácii, v ktorej sme sa ocitli. Bude zaujímavé sledovať, ako sa to vyvinie,” nadhodil päťnásobný víťaz VC Talianska. V tejto štatistike sa o prvé miesto delí s Michaelom Schumacherom.

Lewis Hamilton sa viackrát vyslovil, že keď je na čele pretekov, tak sa snaží nasadiť o čosi šetrnejší motorový režim a takto stratený čas hľadá v zákrutách. Teraz ale takúto možnosť nebude mať, režim motora bude stále rovnaký.

“Ja osobne mám rád, keď môžem kontrolovať, kedy využijem trochu viac zo životnosti motora a kedy ho trochu pošetrím. To bola taká moja silná stránka, keď prišlo na šetrenie motora v priebehu sezóny a predlžovanie jeho životnosti. Ak nám to vezmú, tak sa nebudeme musieť toľko zamestnávať prepínaním režimov.”

“Každý niečo stratí, ale niektorí azda viac než iní. Myslím, že nikto nevie, ale pre nás to asi nebude problém,” dodáva Hamilton očakávajúci, že Mercedes bude mať “lepšiu pretekovú rýchlosť”, no “prirodzene, niečo stratíme” po stránke kvalifikačného tempa.

Súvisiace články