logo F1online.sk

Verstappen vysvetľuje, že v poslednom sektore musel ísť all-in

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2023

Max Verstappen si práve vybojoval prvú monackú pole position v kariére a zatiaľ ide o jedno z jeho najvydretejších kvalifikačných víťazstiev. Úradujúci majster sveta sa totiž v poslednej možnej chvíli dokázal vyhrabať z priepaste. Aby sa mu to podarilo, podľa svojich slov riskoval úplne všetko.

Ešte aj vo chvíli, keď Max Verstappen dokončil druhý sektor, bol na priebežnej pole position Fernando Alonso, dokonca s náskokom dvoch desatín sekundy. Ani to mu nakoniec nestačilo. Pilot Red Bullu totižto v tej chvíli akoby zabudol, že okolo seba má bariéry, a zapol forsáž. V pätnástej zákrute tak trafil vnútornú bariéru — nechýbalo veľa a mohol dopadnúť rovnako ako Carlos Sainz v tréningu — a následne si potykal s múrom aj v nájazde na záverečnú rovinku v snahe ušetriť si každý milimeter na ceste k cieľovej páske.

Max Verstappen sa tak v kvalifikácii dokázal vrátiť do hry. Bol však pod obrovským tlakom, keďže si uvedomoval, že len v poslednom sektore musí na Alonsa nájsť dve desatiny. “Tak som si vydýchol!” usmieval sa po jazdách dvojnásobný šampión. “Som naozaj veľmi šťastný. Vedeli sme, že tu v Monaku to nebude ľahké a presne tak to aj dopadlo.”

“V piatok sme nezačali najlepšie, ale postupne sme sa zlepšovali. V kvalifikácii sa však do toho musíte oprieť a všetko to zariskovať,” pokračoval rodák z Hasseltu, ktorý však nezačal tak, ako si zaumienil. “V tom poslednom kole som nezajazdil ideálny prvý sektor. Myslím, že v prvej zákrute som bol až príliš opatrný. Potom som vedel, že som pozadu, tak som šiel v poslednom sektore úplne naplno. Párkrát som sa obtrel o bariéry, no som rád, že tu prvýkrát stojím na pole position.”

V sobotu tak bolo čo zlepšovať. “Nemyslím si, že to bol môj najlepší výkon, ale stačilo to. Teším sa, že som tu získal svoju prvú pole position. Vždy je to tu veľmi hektické. Mali sme však veľmi čistú jazdu v Q3, takže pre všetkých bolo fajn, že sme na to len tlačili.”

“Celá kvalifikácia prebehla dobre. V prvom kole na použitých pneumatikách som sa trochu trápil, aby som poskladal všetky sektory. Vedel som však, že v tom poslednom pokuse sa mi to musí podariť, pretože aj on sa zlepšil. Vedel som tiež, že som do posledného sektora vstupoval so stratou, tak som v posledných sekundách musel zabrať a všetko zariskovať, aby som získal stratený čas,” vrátil sa k svojmu súboju s Fernandom Alonsom.

Práve Fernandovi Alonsovi vystrúhal veľkú poklonu. Najstarší pilot v štartovom poli takto trápi mladé pušky. Vôbec prvýkrát od roku 2007 sa v Monaku postaví do prvého radu na štarte. Nie je to aj tak trochu prekvapenie?

“Toto nie je žiadne prekvapenie,” zareagoval Verstappen. “Vyrastal som sledujúc Fernanda v F1. Páči sa mi jeho štýl a zdá sa mi ohromné, že aj keď má 41 rokov, stále je tu. Pre ľudí je to skvelá ukážka toho, že ak zostanete odhodlaní a veríte si, veríte príležitostiam, ktoré sa vám naskytnú, tak niečo môžete dokázať. On to práve ukazuje. Samozrejme, na to potrebujete mať aj prirodzený talent.”

Alonsových fanúšikov by potešilo, keby sa ostrieľanému matadorovi podarilo vyhrať práve v Monaku. Nepomôže mu aspoň trochu? “Rád sledujem Fernandove víťazstvá, ale rád sledujem aj svoje víťazstvá,” smeje sa jednotka tohtoročného šampionátu. “Je to ťažké, porozmýšľam o tom!”

Fernando Alonso vidí šancu hneď na štarte. Podľa Španiela má Aston Martin miernu výhodu, keďže dokáže byť po zhasnutí červených svetiel konzistentnejší, no v Monaku to pravdepodobne nezaváži. Prvá zákruta je príliš blízko.

Verstappen nakoniec zdôraznil, že pomalé štarty už červených býkov netrápia. “Bol to problém, ale myslím, že od Miami máme oveľa lepšie štarty. Vieme tiež, prečo to na začiatku sezóny nebolo tip-top, no nemôžem o tom povedať viac. Teraz mi to už nerobí starosti.”

Súvisiace články