logo F1online.sk

Hamiltona teší, že nedal na radu tímu: Srdce som mal až v krku

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2023

Novinky nefungovali ako zázračný liek na všetky choroby, ale to sa ani neočakávalo. Súdiť budeme môcť až v Barcelone, hoci Mercedes teraz stojí na začiatku cesty. Kvalifikácia v Monaku nevyniesla Lewisovi Hamiltonovi žiadny zázračný výsledok, ale zase ho ani nesklamala. Sedemnásobný šampión sa po sobote usmieval a vyjadril spokojnosť.

Zdá sa, že pohľad na širšie bočnice pomohol Lewisovi hlavne po psychickej stránke. Zo šiesteho – po penalizácii pre Leclerca piateho – miesta mal radosť a celkovo sa zdal byť v dobrom psychickom rozpoložení. Vraj zariskoval s nastavením monopostu a vyplatilo sa.

„Bol to úžasný víkend a skutočne som si ho užíval, miloval som každú sekundu na trati, možno viac než obvykle,“ začal svoju sobotnú rozpravu na pozitívnej nôte Lewis Hamilton. „Naposledy som sa tu takto dobre cítil v rokoch 2007, 2008 a vo Formule 3.“

„Myslím si, že sme urobili niekoľko veľmi dobrých zmien. Zakaždým je to pri takýchto rozhodnutiach 50 na 50, niekedy to vyjde, inokedy nie. Prvý a druhý tréning boli dobré, tretí bol tiež dobrý, ale urobili sme zmeny, z ktorých som nemal až taký dobrý pocit, ale umožnili mi zrýchliť v druhom sektore, aj keď ma v prvom a treťom spomalili.“

„Bolo ťažké zahriať pneumatiky. Vieme prečo a ja som toto rozhodnutie prijal napriek posúdeniu ostatných ľudí v tíme. Sťažilo mi to život, ale podarilo sa mi zajazdiť dobré kolo a podľa mňa v aute už nebolo viac – možno tak desatina s perfektným kolom,“ dodal Hamilton.

Nebola to pritom vôbec hladká kvalifikácia. Aj keď Lewis nakoniec porazil tímového kolegu Georgea Russella, v Q1 a Q2 to bolo na hrane a Hamilton zachraňoval svoj postup na poslednú chvíľu. Veľakrát sa tímu sťažoval na správanie svojho auta, ale to bol dôsledok rozhodnutia, ktoré urobil napriek radám tímu. Nakoniec to však dopadlo dobre a pri pohľade na konečné poradie to nemuselo byť nevyhnutne zlé rozhodnutie.

„V priebehu víkendu sme niečo skúšali a s tým je spojená určitá neistota. George sa rozhodol vrátiť trochu späť, ale ja som pokračoval jedným smerom, aj keď mi tím hovoril, že by som sa mal tiež vrátiť. Ja som si však bol istý a povedal: ‚Ak sa mýlim, tak zdvihnem ruku a vezmem to na seba.‘ Nakoniec to podľa mňa bolo OK. Na jedno kolo to bolo možno trochu horšie, ale smerom do pretekov by to malo byť lepšie,“ povedal Hamilton.

Ten si v priebehu kvalifikácie zažil niekoľko horúcich chvíľ. V Q1 nedobrzdil do šikany a musel sa veľmi ponáhľať, aby stihol zajazdiť ešte jedno kolo a posunúť sa nahor. V Q2 zas do posledného pokusu vstupoval s nedostatočne pripravenými pneumatikami. Aj keď to bolo tesné, pilot Mercedesu napokon obe tieto náročné situácie zvládol a výsledkom je – po penalizácii Charlesa Leclerca – piate miesto.

„Trápil som sa so zahrievaním pneumatík, takže som to dokázal poskladať zakaždým až v poslednom pokuse. Srdce som mal až v krku, pretože vám zakaždým hrozia žlté alebo červené vlajky. Nakoniec sme to zvládli a som za to rád,“ povedal Hamilton.