logo F1online.sk

Hamiltonove dojmy z nového auta: Jednoznačne cítim zlepšenie

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 5. 2023

Mercedes si do Monaka priviezol rozsiahly balík nových komponentov, ktoré však ešte nevie stopercentne otestovať. I napriek tomu má Lewis Hamilton vynikajúce pocity. Po piatkových tréningoch poznamenal, že monopost W14 sa zlepšil.

Strieborné šípy pôvodne plánovali predstaviť akúsi B-verziu auta už pred týždňom v Imole, no počasie prekazilo plány celej Formule 1. Kolotoč sa tak aj s novými súčiastkami presunul do Monaka, kde sa pustil do ich preverovania.

Lewis Hamilton sa po piatku usmieval a ďakoval svojmu tímu. “Celkovo som mal úžasný deň, jazda ma naozaj bavila. Všetkým v továrni sa chcem veľmi poďakovať, pretože navrhnúť a postaviť auto nie je jednoduché. Všetci do toho investovali veľa hodín a veľa tvrdej práce, aby nás dostali až sem.”

Sedemnásobný majster sveta sa v druhom tréningu ocitol na šiestom mieste so stratou 0,498 sekundy. Keďže Monako patrí k najkratším a najpomalším tratiam v kalendári, ide o relatívne veľké manko.

Časové rozostupy však v piatok neboli najdôležitejšie, dnes šlo skôr o spoznávanie sa s monopostom. “Myslím si, že sme nazbierali veľa dát. Toto nie je okruh na dôkladné otestovanie nového balíka, ale z auta som mal dobrý pocit.”

“Je to trochu škoda, že sme na konci tréningu neboli tak blízko, ako sme dúfali, no jednoznačne sme pocítili zlepšenie,” pochvaľuje si vylepšené auto. “Teraz potrebujeme pokračovať v práci a pokúsiť sa z auta vyžmýkať viac.”

Lewis Hamilton v úvodnom tréningu obsadil tretie miesto, takže podvečer si pozične pohoršil. “V prvom tréningu som si pomyslel, že to vyzerá celkom dobre, no v prvom tréningu to z nejakého dôvodu vždy vyzerá dobre. V tomto tréningu sme stratili polovicu sekundy. Možno z toho mohli byť tri desatiny, no nemyslím si, že by sme mali v rukáve až pol sekundy. Budeme na tom pracovať a uvidíme, či sa nám v noci podarí nájsť niečo viac.”

Mercedes to bude potrebovať. Počas druhého tréningu sa však nezdalo, že by strieborné šípy mali odpoveď na jazdcov vpredu. Keď inžinier Lewisovi Hamiltonovi vysvetľoval, koľko času stratil v jednotlivých častiach trate, Brit si povzdychol. Nebol presvedčený o tom, že auto dokáže byť rýchlejšie.

“Mne je veľmi jasné, kde strácam, no nepoviem vám kde. Budeme sa o tom baviť na debrífingu,” poznamenal Hamilton. “Dáme hlavy dokopy a pokúsime sa zistiť, čo by sme mohli spraviť s tým, čo máme k dispozícii. Dúfame, že toto nám poskytne dobrý základ smerom do budúcna.”