logo F1online.sk

Steiner na margo budúcoročného motora Ferrari: Často sa na to pýtam

Günther Steiner
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2020

Tím Haas nemá sezóne 2020 na ružiach ustlané. Vlani prepásol dobrú príležitosť, keď bol motor Ferrari (hoci kontroverzne) najrýchlejší v štartovom poli. Tím však trápili problémy s vývojom. Tie boli pre túto sezónu vyriešené, no stajňa aj tak pokračuje vo svojom prepade a ako hlavný dôvod môžeme označiť práve pohonnú jednotku.

Haasovci majú zatiaľ na konte len jeden bod a hoci sa v Spa dokázali, možno aj vyrovnať, svojmu dodávateľovi, ťažko to niekoho uspokojí, keď sa jedná len o boje hlboko v poli.

„Isteže, trocha tej spokojnosti vám to dodá. Ak však mám byť úprimný, nikto sem neprišiel preto, aby iného porazil v súboji o dvanáste či trináste miesto. Preto sme sem určite neprišli,“ povedal po skončení belgického víkendu Günther Steiner, ktorého cituje Motorsport.com.

„Akonáhle v nedeľu odštartujete a s niekým bojujete na trati, je to samozrejme vzrušujúce. No keď sa nad tým človek zamyslí, tak celkovo to príliš vzrušujúce nie je, poraziť niekoho, kto má v danom momente problémy, rovnako ako vy,“ povedal Steiner.

„Takže nie, nie som z toho nijako nadšený.“

Haasu sa však aj s radom obmedzení predsa len niečo podarilo. Napriek slabším pohonným jednotkám, nedostatku zdrojov a zastavenému vývoju, dokázali v Spa medziročne zrýchliť o viac ako sekundu, čo sa za daných okolností nie je na zahodenie. V Belgicku však záleží najmä na výkone motora, a toho nemal Haas dostatok.

„Nie, nie je to prekvapenie,“ povedal Steiner. „Za posledných šesť pretekov už presne vieme, ako na tom sme. Ďalší týždeň to bude pre nás tak trochu deja vu. Mugello až tak nepoznám, ale to nie je vysokorýchlostná trať.“

„Monza bude veľká výzva a ideme tam s plným vedomím súčasnej situácie. Pokúsime sa o čo najlepší víkend, maximalizovať výsledok a využiť každú príležitosť.“

A čo rok 2021? Mohol by Haas v nasledujúcej sezóne zmeniť dodávateľa pohonnej jednotky? Nuž, asi by to pre tím bolo zložité, najmä z finančného hľadiska. Sám Steiner v minulosti niekoľkokrát povedal, že zmluva amerického tímu so Scuderiou je skvelá a po mnohých stránkach výhodná. Zmena dodávateľa sa nezaobíde bez výrazných zásahov do konštrukcie monopostu, čo si momentálne Haas zrejme nemôže dovoliť.

„Čas beží. Je jasné, že v tomto roku už po stránke motora nič nezmôžeme. Neviem presne povedať, ako na tom budú o rok. Pracujú na tom, viem to, pretože si asi viete predstaviť, ako často sa na to pýtam, každý deň, každú hodinu.“

„Nemám definitívnu odpoveď. Nemôžem byť hovorcom vo veci, ktorú nemám pod svojou kontrolou. Iba im odosielam správy, tvrdo na tom pracujú, vedia, že sa potrebujú zlepšiť. Myslím, že jediný spôsob, ako to zistiť, je postaviť sa na štart sezóny 2021,“ uzavrel Steiner.