logo F1online.sk

Brawn o kratučkom oválnom Bahrajne: Budú to poriadne „husté“ preteky

Bahrajn, Sachír
© Pirelli Motorsport
Ladislav Király
Ladislav Király1. 9. 2020

Pred niekoľkými dňami sme sa dočkali potvrdenia záverečnej časti tohtoročného kalendára. Celkovo budeme mať sedemnásť podujatí, pričom o posledné štyri sa postarajú Turecko, dvakrát Bahrajn a Abú Zabí.

Fanúšikovia i pretekári majú veľkú radosť hlavne z návratu obľúbeného Istanbul Parku, ale veľmi zaujímavý bude aj Bahrajn, pretože sa tam bude jazdiť na dvoch verziách okruhu. Na tej klasickej a okrem toho aj na oválnej, ktorá bude veľmi krátka.

„Som si istý tým, že zvyčajná konfigurácia okruhu, ktorú v Bahrajne využijeme, ponúkne parádnu veľkú cenu, ale keďže tam zorganizujeme dve podujatia, tak nám to dalo príležitosť využiť aj iný okruh. Celkom iný, ako tie, na ktorých aktuálne súťažíme,“ uviedol športový šéf F1 Ross Brawn vo svojom stĺpčeku pre F1.com.

„Oválny okruh nie je klasickou konfiguráciou pre veľké ceny, ale predpokladám, že pre tímy i jazdcov bude dosť veľká výzva zvládnuť dobre kvalifikáciu i preteky. Očakávam množstvo akcie.“

Teraz sa v Belgicku súťažilo na vyše 7-kilometrovom okruhu, vonkajšia verzia Bahrajnu bude mať len 3,5 kilometra. V Spa-Francorchamps to bolo o 44 kolách, v Sachíre o 87. V Monte Carle je to pre porovnanie 3,3 kilometra, ale tam sa jazdí pomalšie a autá tak na trati majú viac priestoru.

„Určite to budú poriadne husté preteky, pretože kolo budeme dávať za menej ako minútu a veľká cena bude mať viac ako 80 kôl,“ pripomenul Brawn. „Určite to vyvolá problémy s premávkou, ale trať ponúkne aj príležitosti na predbiehanie. Okruh môže vyzerať dosť jednoducho, ale osobne očakávam, že bude dosť ťažké dostať z neho najlepšie možné časy.“

„Celkovo bolo skvelé, že sme v priebehu augusta oznámili štyri ďalšie podujatia a kalendár sme rozšírili na sedemnásť veľkých cien. Vzniknutý problém sme premenili na príležitosť a súťažiť budeme aj na okruhoch, kam by sme z rôznych príčin za normálnych okolností nešli, napríklad Istanbul, Portimao, Mugello a Imola,“ uzavrel Brit.