logo F1online.sk

McLaren oslavuje 60. výročie. V Monaku sa predstaví so špeciálnym lakovaním

Špeciálne lakovanie McLarenu
© McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2023

Veľká cena Monaka bude pre McLaren aj veľkou oslavou. Britský tím si pripomenie 60. výročie od chvíle, keď legendárny Bruce McLaren založil jednu z najúspešnejších stajní vo Formule 1 i v celom motoršportovom svete. Woking si pri tejto príležitosti pripravil aj špeciálne lakovanie s odkazom na slávnu trojkorunu.

Možno sa pýtate, čo vlastne toto sfarbenie znamená? Vedzte teda, že dizajn oslavuje tri najvýznamnejšie víťazstvá britskej značky v motoršporte, ktoré spolu tvoria majstrovskú trojkorunu.

Zadná časť monopostu je odetá v papájovej na počesť Johnnyho Rutherforda, ktorý v roku 1974 dokázal s McLarenom vyhrať preteky Indy500. Prostredná biela časť nám zas má pripomenúť triumf Alaina Prosta na VC Monaka 1984, nuž a predok monopostu v čiernej farbe oslavuje posádku McLarenu F1 GTR, ktorá ovládla 24-hodinovku v Le Mans 1995.

“Získaním trojkoruny sme dosiahli najväčší úspech vo svete motoršportu. So špeciálnym lakovaním na VC Monaka 2023 s hrdosťou oslávime bohatú históriu McLarenu Racing,” hovorí výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown. “Zároveň s oslavami nášho 60. výročia a s uctením si pamiatky Brucea McLarena toto unikátne lakovanie vzdáva hold trom víťazstvám, ktoré nám zaistili zisk trojkoruny.”

McLaren jazdil v Monaku v špeciálnych farbách aj pred dvoma rokmi, keď nám aspoň na jedny preteky pripomenul legendárne lakovanie Gulf. Vtedy sa McLarenu dokonca podarilo získať pódium.

Do Monaka sa už teší aj Lando Norris, ktorý je odhodlaný sa s ním ukázať v čo najlepšom svetle. “Je mi cťou, že môžem byť súčasťou osláv 60. výročia McLarenu Racing. Skombinovať tri ikonické lakovania McLarenu do jedného bude výnimočná chvíľa pre celý tím. McLaren v Monaku zaznamenal ohromné výsledky a aj mne bolo obrovskou cťou získať tu pódium v roku 2021. Budeme tvrdo pretekať v skvele vyzerajúcom aute, aby sme oslávili Bruca McLarena a úžasnú históriu tejto stajne.”

“Trojkorunkové lakovanie vyzerá neskutočne,” pokračoval Oscar Piastri, ktorého v Monaku čaká jeho premiéra v monoposte F1. “Neviem si predstaviť lepšiu premiéru v Monaku v pozícii jazdca Formuly 1 ako s McLarenom. Bruce McLaren vyhral v Monte Carle v roku 1962 a McLaren má na VC Monaka bohatú históriu. Som nesmierne pyšný na to, že sa na rošt postavím v monoposte MCL60 a v rovnakých farbách, aké mali na monopostoch víťazi trojkoruny.”

Na svätožiare monopostu si môžeme všimnúť tri hviezdy na znak troch triumfov. Doplňme, že aj čísla Landa Norrisa a Oscara Piastriho budú ladené do retro štýlu, a že pre jazdcov sú pripravené špeciálne kombinézy.

Papájovo-bielo-čierne lakovanie uvidíme aj na tohtoročnej VC Španielska.