logo F1online.sk

Haas čaká v Monaku pekné jubileum, Steiner smerom do budúcnosti pomýšľa aj na víťazstvá

Kevin Magnussen
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 5. 2023

Najmladší a najmenší tím na rošte mal v Imole oslavovať svoju 150. veľkú cenu. Podujatie bolo napokon zrušené, takže sa prípitky presúvajú do Monaka. Za cestou tímu sa ohliadol aj jeho jediný šéf v ére existencie Günther Steiner.

Nebolo to zase až tak dlho, ale spomienka na rok 2016 nám pripadá ako poriadne stará. Všetci sme za ten čas prešli dlhú cestu, tím Haas nie je výnimkou, a zažili dobré i ťažké chvíle.

V prípade americkej stajne dominuje určite vlaňajšia pole position v Brazílii či celkové piate miesto v Pohári konštruktérov v roku 2018, ale tiež globálna pandémia a boj o holé prežitie. Okrúhla 150. veľká cena stajne je ideálnou príležitosťou na spomínanie a bilancovanie.

„Vyčnieva spomienka na Melbourne 2016, pretože nám veľa ľudí hovorilo, že to nezvládneme. Zvládli sme to, stále sme tu a som hrdý na celý tím,“ prehlásil Steiner.

„Hneď v našich prvých pretekoch sme dokázali bodovať, čo sa predtým v histórii F1 nestalo často. Pre mňa to znamenalo veľa založiť nový tím. Mnohí o tom snívajú a mne sa to podarilo vďaka Genovi Haasovi, ktorý nám to umožnil. V súčasnosti sme na tom dobre a snažíme sa ďalej rásť a posilňovať, čo aj urobíme.“

„Aktuálne je naším cieľom zlepšiť minuloročné umiestnenie v Pohári konštruktérov a každý rok sa zlepšovať – nakoniec aj vyhrávať preteky. Neviem povedať, ako ďaleko sme, a nehovorím, že to bude v tejto alebo v budúcej sezóne, ale jedného dňa sa to Haasu podarí,“ sľubuje Tirolčan.

Ďalšou veľkou osobnosťou krátkej histórie americkej stajne je Kevin Magnussen. Dánsky pretekár má na konte najviac veľkých cien v kombinéze Haasu. Sám sa vlani v Brazílii postaral o jej najväčší úspech.

„Je to veľké číslo!“ prehlásil Magnussen. „Ani sa to nezdá tak veľa, keďže to všetko zbehlo veľmi rýchlo. Zatiaľ to bola fantastická cesta s niekoľkými úžasnými okamihmi – samozrejme, tým najúžasnejším bola pole position vlani v Brazílii, ale aj mnoho ďalších.“

„Stále patríme k menším tímom, ale naša cesta a náš rast boli fenomenálne. Som veľmi šťastný, že som toho mohol byť súčasťou a dúfam, že tu strávim ešte mnoho rokov,“ dodal Kevin.