logo F1online.sk

Leclercovi na Verstappena stále niečo chýba, myslí si Ferrari

Max Verstappen a Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 5. 2023

Je Max Verstappen v súčasnosti najlepším jazdcom v najlepšom aute? Holandský pretekár nepochybne ťaží z dominantnej výkonnosti svojho monopostu, ale nemožno mu uprieť jeho jazdecké schopnosti. Rešpekt dvojnásobnému majstrovi sveta vyjadril aj Piero Ferrari.

Stajňa z Maranella sa snaží dominantnému predstaveniu Red Bullu čeliť, ale nestačí. Aj podľa takého Davida Coultharda je hlavnou zbraňou Ferrari Charles Leclerc. Monacký pretekár tlačí svoje Ferrari dopredu, aj keď mu jeho auto našepkáva, že by to radšej robiť nemal.

Výsledkom bolo niekoľko chýb, za ktoré si Leclerc vypočul nemálo kritiky. Jeho nehody sú pochopiteľné a objektívne vysvetliteľné, ale zároveň aj trochu zbytočné. Je zrejmé, že až príde na priamy súboj s Red Bullom a Maxom Verstappenom, Charles sa ich bude musieť vyvarovať.

„Max je neuveriteľne rýchly,“ priznal v rozhovore pre magazín Autosprint viceprezident Ferrari Piero Ferrari. „Vo Formule 1 jazdil skôr, než vôbec dostal vodičský preukaz.“

„Bol som pri tom, keď v Barcelone zvíťazil prvýkrát v kariére. Po ňom sa dopustil niekoľkých chýb a mal niekoľko nehôd. Teraz má za sebou množstvo skúseností, ale stále je mladý. Je to skvelý jazdec na vrchole svojej kariéry,“ povedal Ferrari.

Otázka znie, dokázal by mu Charles Leclerc v rozhodujúcom okamihu čeliť? Kým kedysi mal povesť jazdca s množstvom nehôd Verstappen, teraz je zo spôsobovania škôd a nehôd obviňovaný Monačan. Aj jeden z jeho šéfov má pocit, že Leclercovi zostal nejaký priestor na zlepšenie.

„Charles má rýchlosť, aby sa vyrovnal Verstappenovi,“ myslí si Ferrari. „Zároveň však má menej skúseností a odjazdil menej veľkých cien, takže Leclerc môže ďalej rásť a aj bude ďalej rásť.“

A ako syn legendárneho Enza okomentoval výkony druhého pilota Carlosa Sainza? „Bravo! Myslím si však, že sme ešte nevideli jeho plný potenciál a čakáme, až ho ukáže,“ povedal Ferrari.