logo F1online.sk

Tradičné podujatia sa majú od Miami čo učiť, myslí si Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 5. 2023

Pohľad na obrovskú šou v americkom duchu v Miami vyvolal u nejedného fanúšika zmiešané pocity. Potrebuje Formula 1 niečo také? Podľa šéfa Haasu Günthera Steinera áno.

Akcia mimo trate dominovala nad tou na trati. Niežeby sme v doterajšom priebehu sezóny videli nejaké zvlášť atraktívne súboje, ale šou v Miami nás viedla k pocitu, že v Amerike triumfuje štýl nad podstatou.

Šéf Haasu Günther Steiner si však myslí, že v Európe sa môžeme od Američanov niečo naučiť. Pokiaľ ide o zábavu a akciu mimo pretekárskeho okruhu, mali by príklad Miami nasledovať aj tradičné podujatia. Podľa temperamentného Tirolčana súčasným fanúšikom nestačí akcia na trati a šport musí pridať ešte niečo navyše.

„Myslím si, že zábava sa výrazne zlepšila,“ povedal médiám Steiner. „Za starých čias sme odjazdili preteky, presunuli sa na ďalšie a nič okolo toho. Skrátka podujatie pre fanúšika motoršportu.“

„Pred príchodom Liberty Media nebol tento šport úspešný v Amerike. Keď som sa sem presťahoval, porozumel som tejto krajine omnoho lepšie. Musíte tu žiť, aby ste to pochopili. Tunajší ľudia sa chcú neustále baviť, nechcú len presedieť tri hodiny, kým autá opäť vyjdú na trať. Chcú niečo robiť.“

„Potrebujete koncerty a zábavu. Ak máte deti, chcete zabaviť aj tie, nie len sedieť na tribúne alebo na kopci. Skúste povedať 12-ročnému chlapcovi, že teraz musíme čakať dve hodiny, než autá vyjdú opäť na trať. To je dosť ťažké,“ povedal Steiner.

Ten však nezabudol pripomenúť, že ústredným bodom programu musí zostať Formula 1. Páčilo sa mu napríklad v Singapure, kde podľa jeho slov organizátori dobre zvládli skĺbiť zábavu na trati i mimo nej. Príklad tohto podujatia neskôr nasledovali ďalší.

„Myslím si, že F1 v tomto smere odvádza veľmi dobrú prácu. Začala popri pretekom zaraďovať do programu ďalšie zábavné prvky. Mnohé veľké ceny v tomto smere napodobňujú Singapur,“ povedal Steiner.

„Najlepšie na tom je, že šport naďalej zostáva v centre všetkého. Sú to preteky F1, ale v piatok večer a v sobotu večer môžete navštíviť dva parádne koncerty.“

„Myslím si, že máme dobrú šancu, aby ich v tomto smere dobehli aj podujatia, ktoré nazývame ako klasické, kde sa preteká a nič iné. Máme rok 2023 a ľudia chcú viac zábavy. Nechcú len automobilové preteky,“ dodal Steiner.