logo F1online.sk

Leclerc je najväčšia zbraň Ferrari, ale jeho chyby sú neakceptovateľné

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2023

Je monacký pretekár Charles Leclerc neobrúsený diamant? A prestane robiť chyby, keď na tom bude najviac záležať – v boji o titul majstra sveta? Bývalý pilot David Coulthard považuje Monačana za najväčšiu zbraň Ferrari, ale rozhodne nie za bezchybného pretekára.

V Baku bol Leclerc vynášaný do nebies za svoje kvalifikačné výkony, v Miami ho všetci zatracovali za dve chyby v rovnakom mieste. Má Charles právo zachádzať do extrémneho rizika v úsilí živiť mikroskopickú nádej alebo najlepšie pomôže svojmu tímu, keď zakaždým maximalizuje výsledok?

Je zrejmé, že v zozname chýb a problémov Ferrari nie je Leclerc na prvom mieste. Miesto toho tam nájdeme nedostatočnú výkonnosť monopostu, strategické chyby či spoľahlivosť. Bývalý pilot David Coulthard skladá klobúk pred kvalifikačnými schopnosťami monackého pretekára, ale jedným dychom dodáva, že pre titulového ašpiranta sú takéto chyby skrátka neprijateľné.

„Takéto chyby sú neakceptovateľné a práve toto je najväčšia medzera v jeho brnení,“ myslí si bývalý pilot Williamsu či McLarenu, s ktorým sa asi málokto nestotožní. „Je priam neskutočne rýchly a dokáže zo svojho auta dostať veľmi veľa, ale robí príliš veľa chýb a spôsobuje svojmu tímu priveľké škody.“

„On to vie a aj jeho tím to vie. Akceptujú to, pretože čo iné im zostáva? Nemôžu ho vyhodiť, keďže je to ich najväčšia zbraň, ktorá dokáže z auta vyžmýkať úplné maximum,“ hovorí Coulthard.

Škót pritom verí, že Leclerc môže zahnať všetkých démonov dosiahnutím na tú najvyššiu métu, ktorá jemu v kariére zakaždým unikla. Monačan podľa jeho slov nebude považovaný za „hotového jazdca“, kým nedokráča až na vrchol. To by ho mohlo upokojiť.

„Myslím si, že potrebuje získať titul majstra sveta, potom bude mať všetko a stane sa hotovým jazdcom,“ hovorí DC. „V súčasnosti nemá vo vrecku titul majstra sveta, takže jazdí trochu zúfalo a bezhlavo sa púšťa do niečoho, čo je nad jeho schopnosti.“

Je však jasné, že základným predpokladom pre zisk titulu majstra sveta vo Formule 1 je bezchybná jazda. Každá zbytočná chyba vás len vzďaľuje skutočnému cieľu. Najdôležitejšie teda bude, aby bol Leclerc schopný predviesť bezchybný výkon, keď bude jeho vybavenie rovnocenné so súperovým.

Súvisiace články