logo F1online.sk

Brown sa snaží nachádzať pozitíva: Keď už nič iné, aspoň sme transparentní

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 5. 2023

McLaren si pred začiatkom sezóny stanovil za cieľ umiestniť sa v Pohári konštruktérov prinajhoršom na štvrtom mieste. Od štvrtého Ferrari je však v súčasnosti na míle vzdialený. Zatiaľ čo pred rokom mal celok z Wokingu o takomto čase na konte už 46 bodov, v roku 2023 ich zatiaľ pozbieral len mizerných štrnásť. Zak Brown čelí pre zlé výsledky ostrej kritike z radov skalných. Američan však zdá sa, akoby si to ani neuvedomoval. Tvrdí, že tým, ako je McLaren voči svojim fanúšikom otvorený a úprimný, by mohol ísť ostatným celkom príkladom.

To, že je McLaren voči svojim fanúšikom transparentný, Zakovi neupierame. Domnievame sa však, že oveľa viac než otvorenosť a úprimnosť, by podporovatelia papájového tímu uvítali adekvátne výsledky.

McLaren sa zatiaľ, až na dvojité body z Austrálie, nemá čím chváliť. V Bahrajne doplatil v prípade Oscara Piastriho na technické problémy, v Saudskej Arábii zase na nešťastný stret svojich jazdcov a v Miami na spackanú pneumatikovú stratégiu.

Brown však očakáva, že v najbližších niekoľkých európskych pretekoch sa McLaren vráti na správnu cestu. Zároveň prízvukuje, že on, ako aj šéf stajne Andrea Stella, boli od začiatku sezóny k svojim fanúšikom nanajvýš úprimní – a na to, že tím z Wokingu čakajú ťažké časy, ich vopred pripravili.

„Andrea Stella už od začiatku avizoval: ´Chcem každému vopred povedať, aby od nás v Bahrajne nečakal zázraky´ a myslím si, že aj keď to môže byť predmetom kritiky, nemôžeme za to, že sme transparentní a čestní,“ vyslovil sa Zak Brown pre Sky Sports.

„Potom sme povedali, že v Baku by sme mali byť opäť konkurencieschopní, čo sa aj potvrdilo. Ale nikdy to nebude priamočiara cesta na vrchol.“

„S tým, ako na tom teraz sme, som však spokojný,“ prekvapil. „Keď sa pozriem, ako sme na tom boli v roku 2017, keď sme započali túto cestu, tak môžem povedať, že teraz sme radikálne odlišný pretekársky tím. Som šťastný, že sme tam, kde sme, no nie dostatočne,“ doplnil.