logo F1online.sk

Brundle: Leclerc je možno najrýchlejší zo všetkých, ale…

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2023

Ďalšia chyba vyvoláva ďalšie otázky. Je kvalifikačné tempo Charlesa Leclerca pre Ferrari skutočne takým prínosom, keď častokrát končia jeho rýchle pokusy v bariére? Jedna vec je do toho dať sto percent, druhá pravidelne ničiť svoje auto. Bývalý pilot a dnes komentátor Martin Brundle vyzval monackého pretekára, aby počet chýb obmedzil na minimum.

Leclerc v Miami vyletel dvakrát v tej istej zákrute. Siedma zákruta je na tomto okruhu považovaná za najnáročnejšiu, keďže je veľmi dlhá a tým pádom sa pri prejazde mení pôsobenie vetra na aerodynamiku monopostu. Monačan sa v tomto mieste nechal „nachytať“ hneď dvakrát a po kvalifikácii bol dosť naštvaný.

Podľa očakávania sa na jeho hlavu zosypala kritika – a nie nevyhnutne neoprávnená. Ozval sa aj komentátor Martin Brundle, ktorý uznal Leclercove nespochybniteľné kvality, ale upozorňuje, či sú Ferrari vôbec na osoh.

„Ničí obrovské množstvo dielov pre Ferrari a pripravuje sa o príležitosť,“ povedal Brundle pre Sky Sports. „Je nemenej rýchly než všetci ostatní, ak nie dokonca najrýchlejší zo všetkých pokiaľ ide o surovú rýchlosť, ale zrejme nevie, kde je hranica.“

„Pamätám si na svoje slová v čase Leclercovho pôsobenia v Sauberi: ‚Nemôžem sa dočkať, až uvidím tohto chlapca vo Ferrari.‘ Bude však musieť prestať robiť toľko chýb. Už to trvá niekoľko rokov. Podľa mňa jazdí úplne na hrane a neustále na to dopláca. Musí aspoň kúsok ubrať,“ dodal Brundle.

Na túto tému sa vyjadril aj jeho kolega Jenson Button, podľa ktorého je náročné zaujať jednoznačne kritické stanovisko.

„Nuž, áno, ale je tiež vinný z toho, že podáva príliš dobré výkony,“ zastal sa Monačana majster sveta z roku 2009. „Je to zložité, pravdepodobne riskuje viac než ostatní, dokonca to aj sám povedal, ale tiež vybojoval v Baku pole position, keď podľa nás nemal nikto šancu poraziť Red Bull. Je to skrátka zložité.“

„Vždy ho budeme hodnotiť na základe toho, čo sa práve stalo. Mne sa však páči, ako do toho dáva sto percent,“ dodal Button.

Súvisiace články