logo F1online.sk

Hamilton sa v nedeľu zabavil: Auto počas pretekov ožilo

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala8. 5. 2023

Po prvých kolách to s Lewisom Hamiltonom vyzeralo zle-nedobre, no nakoniec sa ukázali skúsenosti sedemnásobného majstra sveta. V druhej polovici pretekov sa rozbehol a po niekoľkých predbiehacích manévroch mal dôvod sa usmiať.

Kvalifikácia bola pre Mercedes obrovským sklamaním. Lewis Hamilton sa kvalifikoval len na trinástom mieste, a tak vedel, že mal pred sebou náročné preteky. Stratégovia Mercedesu sa pokúsili dostať svojho jazdca vyššie vďaka obrátenej stratégii so štartom na tvrdej zmesi.

Nakoniec sa ukázala ako správna. Brit mohol natiahnuť úvodný stint a keď mu papierovo pomalšie autá uvoľnili cestu, tak poriadne zabrať. Viacerých súperov predbehol “cez boxy” a s inými si poradil vďaka tomu, že na konci obul stredne tvrdé gumy.

“Ku stratégii sa neviem celkom vyjadriť. Neviem, či bola optimálna, ale možno aj bola,” zamyslel sa Lewis Hamilton, ktorý musel byť aj veľmi trpezlivý. “Na začiatku to rozhodne bolo náročné. S niekoľkými autami som sa ocitol v DRS vláčiku. Pokúšal som sa predbehnúť Williams, ktorý však býva na rovinkách veľmi rýchly, takže to nie je ľahké. Nakoniec sa mi podarilo posúvať sa vpred.”

“Akonáhle som zastavil a obul tvrdú zmes, tak som na to mohol zatlačiť. Uprostred pretekov moje auto akoby ožilo. Som celkom spokojný s tým, že sa mi podarilo dostať z trinásteho miesta na šieste,” zhodnotil s úsmevom na tvári. “Je škoda, že sme štartovali tak ďaleko vzadu.”

Lewis Hamilton mal v nedeľu veľa práce, určite to nebolo len o nudnom krúžení. VC Miami si preto pochvaľoval. “Preteky som si užil, bola to veľká zábava, keď som sa predieral štartovým poľom. Zvádzať súboje s ostatnými je fajn.”

“Tímu sme získali body, takže mu patrí veľká vďaka za to, že všetci na to tlačia so sklonenými hlavami. Aj keď na tom nie sme tak, ako by sme chceli, tím má skvelú morálku,” vystrúhal poklonu rodák zo Stevenage.

O dva týždne je na programe víkend v Imole, na ktorý Mercedes už dávno avizoval balík vylepšení. Mercedes by sa mal zmeniť. Okrem nových predných závesov sa už v továrni pripravuje nová podlaha a aerodynamika.

Hamilton si netrúfol predpovedať, kam sa Mercedes posunie. Skôr tlmil očakávania. “Je to taká neznáma. Nie je to tak, že by som sa dočkal vylepšenia hodného sekundu na kolo, čo teraz potrebujem, ale je to aspoň niečo. Dúfam, že to bude krok správnym smerom a dokážeme spraviť krok vpred.”

Súvisiace články