logo F1online.sk

Verstappen: Vždy sa cítim neporaziteľný

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 5. 2023

Demonštrácia sily. Max Verstappen na Veľkej cene Miami ukázal, prečo je dvojnásobným majstrom sveta a prečo má veľkú šancu v tomto roku získať aj tretí titul. Po štarte z deviateho miesta dal už v úvodnej fáze pretekov veľmi jasne najavo, že bude bojovať o víťazstvo a v ich druhej polovici už bol hlavným favoritom. Sergia Péreza nakoniec porazil priamo na trati a odnáša si dôležité víťazstvo.

Ak v sobotu niekto pochyboval, tak po nedeli zostalo tých pochybovačov len veľmi málo. Aj keď ešte nie je zďaleka rozhodnuté o šampiónovi sezóny 2023, v Miami sa ukázal výkonnostný rozdiel medzi Maxom Verstappenom a Sergiom Pérezom.

„Povedal by som, že pneumatiky držali lepšie, než sa očakávalo,“ povedal o svojom ohromujúcom prvom stinte Verstappen pre televíziu Sky. „Uprostred stintu som sa snažil porozumieť, ako dlho asi gumy vydržia, takže preto som bol o trochu pomalší, ale zároveň mi to umožnilo zrýchliť ku koncu.“

„Práve toto bol rozhodujúci moment pre moje preteky, pretože som dokázal natiahnuť svoj náskok a po prezutí som bol len o nejakú sekundu pozadu; a s čerstvými pneumatikami môžete predbiehať,“ dodal Max.

Sergio Pérez si so sebou počas kariéry nesie status jazdca zvládajúceho mestské okruhy a  prácu s pneumatikami. V oboch týchto disciplínach ho však Verstappen v Miami s veľkým prehľadom porazil. Mexičan bol možno príliš opatrný a možno málo riskoval, ale na Maxa v Miami nemal nárok.

„Neviem, prečo to ľudia hovoria, pretože som bol vždy veľmi dobrý pri práci s pneumatikami. Myslím si, že to platilo aj v posledných dvoch rokoch. Potrebujete si dávať pozor na pneumatiky, samozrejme, v niektorých pretekoch sa vám to podarí lepšie, v niektorých horšie,“ povedal Verstappen.

Ten dostal na záver rozhovoru zaujímavú otázku, ktorá však bola po takejto demonštrácii sily rozhodne namieste. Cíti sa Max Verstappen v súčasnosti neporaziteľný? „Vždy sa cítim neporaziteľný, ale niekedy majú aj ostatní veľmi dobrý deň a môžu byť blízko pri vás, vyrovnať sa vám alebo sa aj dostať pred vás. Je dôležité snažiť sa byť zakaždým čo najbližšie k dokonalosti. Sobota nebola z mojej strany dokonalá, takže tento víkend celkovo nebol dokonalý, ale sezóna je dlhá a pokúsim sa byť zakaždým čo najbližšie k dokonalosti,“ odkázal Verstappen.