logo F1online.sk

Je to horšie, než som si myslel. Auto je strašne protivné, priznáva Wolff

George Russell
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 5. 2023

Aké dobré budú musieť byť vylepšenia Mercedesu chystané do Imoly, aby vrátili tím do boja o víťazstvá? Počas víkendu v Miami strácal celok niekoľkonásobných majstrov sveta konštantne jednu sekundu v priebehu celej soboty. Sezóna veľkých kontrastov tak pokračuje a v Miami sa Mercedes ocitol opäť „dole“.

Samozrejme, podujatie ešte neskončilo a pretekové tempo Mercedesu nesmiete nikdy, naozaj nikdy, podceňovať, ale faktom je, že tento tím sa v sobotu naozaj nesmierne trápil. Po prvom tréningu už išlo všetko len z kopca a výstižne to vo svojej vysielačke zhodnotil George Russell, podľa ktorého bolo zvolené nastavenie správne, ale autu skrátka chýbalo celkové tempo.

Nech už bude nedeľná preteková rýchlosť Mercedesu akákoľvek, od dlho proklamovaného upgradu chystaného do Imoly potrebuje tím skutočne veľký krok vpred. Podobne ako v Baku, aj v Miami je Mercedes, prinajlepšom, štvrtý najrýchlejší tím.

„Nie, je to horšie, než som si myslel,“ odpovedal Toto Wolff na otázku, či pred americkým víkendom očakával takéto trápenie. „Sme v Miami opäť po dvanástich mesiacoch a auto je len nepatrne lepšie, možno neposkakuje na rovinkách, ale to je jediné zlepšenie v porovnaní s vlaňajškom.“

Najlepší čas Mercedesu z minuloročnej kvalifikácie je o takmer dve sekundy horší než tohtoročný, čo ukazuje na solídny pokrok, ale taký Red Bull dokázal pokročiť ešte výraznejšie, čo nenaznačuje, že by vývoj Mercedesu šiel správnym smerom.

„Auto nie je dostatočne rýchle a my sme nepochopili, prečo to tak je. V prvom tréningu sme obsadili prvé a druhé miesto a v kvalifikácii sme skončili na šiestom a trinástom,“ pokrčil plecami Wolff.

Lewisa Hamiltona v sobotu sklamalo aj počínanie vlastného tímu, ktorý nenačasoval výjazd k záverečnému pokusu v Q2 ideálne. Sedemnásobný majster sveta sa v prípravnom kole zasekol v premávke a nedokázal si adekvátne pripraviť pneumatiky. Postúpiť síce mohol, ale to by Mercedes musel urobiť všetko správne. Na takúto situáciu však tím po mnohoročnej dominancii nie je zvyknutý, keďže kedysi mal dostatočnú rýchlostnú rezervu a takéto veci nemuseli na boxovom múre riešiť.

„Problém je, že sa na to nedá nič povedať, pretože auto jednoducho nie je dostatočne rýchle a dostať ho do takej situácie to celé ešte zhoršilo,“ hovorí Wolff.

„Samozrejme, nikto nerobí chyby úmyselne a snažíme sa ho dostať do čo najlepšej pozície. V minulosti sme sa už mnohokrát mýlili a mnohokrát sme to aj dokázali napraviť. Dnes to Georgeovi a Lewisovi naozaj nevyšlo a pri pohľade na prvý sektor môžete vidieť, že auto naozaj nebolo dobré.“

„Zo šiesteho, siedmeho alebo ôsmeho miesta nemám žiadnu radosť. A dokonca ani z piateho by som sa neradoval, pretože nedostatočne chápeme, prečo je auto také protivné,“ dodal Wolff.

Súvisiace články