logo F1online.sk

Alonso si v tréningu uťahoval z Alpinu. Francúzi chcú postúpiť do Q3

Esteban Ocon
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2023

Fernando Alonso ešte pred pár mesiacmi kopal za Alpine, no dnes si radšej kopne do nich. V piatok ironicky chválil francúzsku stajňu, keď sa s ním Esteban Ocon pustil do súboja priamo na trati. Španiel si je totiž vedomý, že po zvyšok víkendu budú mať problém dostať sa vôbec do najlepšej desiatky. Ocon s Gaslym to však chcú dokázať.

Počas druhého piatkového tréningu sa na trati stretli bývalí kolegovia Esteban Ocon a Fernando Alonso. Španiela aj trochu nahnevalo, keď ho počas jeho rýchleho kola Ocon zablokoval a nechcel ho pustiť dopredu, no celý incident nakoniec odbil žartom na účet Alpinu.

“Alpiny so mnou bojujú v tréningu!” zvolal Fernando Alonso vo vysielačke, po čom si jeho inžinier Chris Cronin len povzdychol. “To je vtip. Bol si v ostrom kole a Ocon sa vôbec neuhol.” Španiela to však nevyrušilo. Zareagoval uštipačne: “Áno. Ale tréningy sú ich chvíľa zažiariť, takže je to fajn.”

Alpinu sa zatiaľ veľmi nedarí. V šampionáte je až na šiestom mieste za McLarenom a ani privezené novinky v Baku mu veľmi nepomohli. Veľká cena Azerbajdžanu dopadla katastrofálne, no v Enstone veria, že v Miami napíšu iný príbeh.

Esteban Ocon bol po prvých tréningoch optimisticky naladený, trúfa si zaútočiť na TOP10. “Bol to lepší piatok. V piatok sme toho veľa pochopili. Na našich autách sme si posvietili na dosť veľa vecí, otestovali sme všetky dostupné zmesi. Dúfame, že na to nadviažeme a v sobotu sa dostaneme do prvej desiatky.”

Vedenie stajne musí tešiť najmä fakt, že Alpine konečne poriadne preveril nové komponenty. “Snažíme sa zistiť, ako s autom pracovať čo najlepšie. Vylepšenia fungujú tak, ako by mali,” pochvaľuje si víťaz VC Maďarska 2021. “Musíme však porozmýšľať nad viacerými kompromismi, čo aj robíme. Analyzujeme a dúfame, že dospejeme k najlepšej kombinácii.”

Ocon napokon dostal otázku, ako vidí šance Alpinu na postup do elitnej skupiny. “Bude to až príliš tesné, aby sme mohli byť v pohode. Cieľom je prebojovať sa do Q3, do najlepšej desiatky. Ak sa nám to podarí, tak to bude dobrá sobota.”

Esteban Ocon obsadil v piatok deviate miesto so stratou sekundy na čelo, Pierre Gasly skončil jedenásty. Dvojica zajazdila podobné časy, nuž sa zdá, že obaja sú s monopostom spokojní. Určite spokojnejší ako pred týždňom.

“Do víkendu sme zaiste vstúpili lepšie ako v Baku. V aute som sa okamžite cítil dobre,” zhodnotil Pierre Gasly v piatok večer miestneho času. “Po Baku sme mali veľa otázok, takže sme mali dosť nabitý program. Skúsili sme rôzne veci, no lepšie som sa cítil ráno. Uvidíme, aký budeme musieť prijať kompromis, aby sme čo najlepšie využili dostupný balík.”

“Podarilo sa nám nájsť pár odpovedí, no asi nie všetky. Miami je však úplne iný okruh ako Baku, má iné charakteristiky a iné výzvy. Skutočná otázka znie, ako čo najlepšie využiť náš balík na tejto trati,” pokračovala nová posila Alpinu, ktorá má pred sobotňajším programom rovnaké ambície ako Ocon. “Cieľom je dostať sa s obomi autami do Q3. Nie je to nemožné. Verím, že máme potenciál.”