logo F1online.skF1online.sk

Hamilton myslí na fanúšikov, volá po zmene pravidiel

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 5. 2023

Po neuveriteľne napínavom šampionáte 2021 sa zdalo, že sa dočkáme ďalších formulových hodov. Žiaľ, sezóna 2022 prinášala napätie v bojoch o titul len do letnej prestávky. Aktuálny ročník je v tomto smere ešte menej atraktívny, čo fanúšikov rozhodne neteší. Lewis Hamilton na nich myslí a Formulu 1 vystríha, že bez zmeny pravidiel jej hrozí ešte niekoľko podobných sezón.

Zmena technických regúl umožnila autám jazdiť tesnejšie za sebou, ale nevyrovnala štartové pole tak, ako si vedenie efjednotky predstavovalo. Red Bull totálne dominuje, veď z posledných pätnástich veľkých cien nedokázal ovládnuť len jednu. Neuveriteľná úspešnosť teší každého fanúšika červených býkov, ale divákom z radov konkurencie zostáva priestor len na povzdychy plné frustrácie.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii dostal Lewis Hamilton otázku, či podľa neho dominancia Red Bullu neodradí fanúšikov v USA od sledovania Formuly 1. Ku kráľovnej motoršportu sa dostali len nedávno, no ak usúdia, že iné športy ponúkajú viac napätia, môžu sa jej zas vzdialiť.

“Nie je mojou úlohou presviedčať ľudí, aby sledovali tento šport,” rozhovoril sa Lewis Hamilton, ktorý uznáva, že sám nevie objektívne posúdiť atraktivitu športu. Nie je divák. “Chcem tým povedať, že ja ho nesledujem, nepríde mi nudný. Každý deň, keď som na trati, čelím výzve dostať sa dopredu. Z môjho pohľadu to rozhodne nie je nudné.”

“Viem však pochopiť aj pohľad fanúšika, ktorý to sleduje. Nie je tu až taká nabitá súťaž ako napríklad v NFL alebo v NBA,” porovnáva sedemnásobný majster sveta, ktorý má v jednej veci jasno. “F1 sa musí zlepšiť ako šport. Už sa pokúsili dostať tímy bližšie k fanúšikom, ale nezdá sa, že by to fungovalo. Ja môžem povedať len jedno: Ideme naplno, aby sme sa dotiahli a postarali sa o nejaké vzrušenie.”

Je úlohou tímov ako Ferrari, Mercedes, Aston Martin a šiestich ďalších dotiahnuť sa na Red Bull. A hoci sa všetci snažia, Lewis Hamilton má obavy, že ak vedenie nezasiahne, máme pred sebou ďalšie roky dominancie Red Bullu a víťazstiev Maxa Verstappena.

Minuloročnú zmenu pravidiel schvaľuje, no volá po ďalšej, aj keď menej výraznej. “Považujem za dobré, že skúšame nové veci. Je dôležité pokračovať na tejto ceste a vyvíjať sa. Technológia sa vyvíja. Je len nešťastné, že medzi tímami sú stále takéto medzery.”

“Neviem, aké máme do budúcna riešenie, ale myslím si, že tieto pravidlá budeme musieť adaptovať,” pokračoval Hamilton. Novým okolnostiam sa skrátka treba prispôsobiť. “V opačnom prípade by aktuálny stav mohol zostať zakonzervovaný celé roky, a to až do sezóny 2026. Ak teda neodvedieme lepšiu prácu, na čom teraz robíme.”

Toto Wolff sa v Azerbajdžane nechal počuť, že súčasné autá sú aj tak naprd. Vraj vyhrá ten monopost, ktorý je najmenej naprd. Vlani mal azda podobný pohľad aj jeho jazdec zo Stevenage, no tento rok má predsa len o niečo menej námietok.

Bez poskakovania je život krajší. “Páčia sa mi autá, ktoré neposkakujú. Avšak, sú trochu ťažké; nepovedal by som, že stavať ťažké autá je zrovna dobrý nápad.”

Súvisiace články

Diskusia