logo F1online.sk

Alpine sľuboval hory-doly, no opak bol pravdou. V Miami to bude iné, verí Szafnauer

Esteban Ocon
© Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 5. 2023

Alpine si spravil v Baku poriadnu hanbu. Tím z Enstonu sa totiž pred víkendom v Azerbajdžane zastrájal, že sa vďaka vylepšeniam zlepší až o niekoľko desatín a výsledkovo si poriadne polepší. Nakoniec to zostalo len pri slovách. Francúzsky celok však bude mať možnosť rehabilitovať sa už o pár dní v Miami. Podarí sa mu to? Otmar Szafnauer verí, že áno.

Mizéria Francúzov v Baku odštartovala už v piatok, keď to Pierre Gasly v jedinom voľnom tréningu predčasne odstavil pre poruchu motora. Zatiaľ čo v FP1 zlyhala technika, v kvalifikácii už samotný 27-ročný pretekár, ktorý svoj monopost poriadne oprel o múr a bolo vymaľované.

O nič lepšie sa nedarilo ani Estebanovi Oconovi, ktorý po tom, čo jeho tím porušil pravidlá parc fermé a na aute Francúza vykonal viacero úprav, odštartoval do pretekov z boxov.

Samotné preteky sa niesli v obdobnom duchu. Gasly v nich skončil štrnásty, Ocon až pätnásty. Žiadny útok na popredné priečky sa tak nekonal, ba čo viac, Alpine sa ani neocitol na bodoch.

Šéf tímu Otmar Szafnauer si za spackaný víkend v Baku sype popol na hlavu. Verí však, že Alpine spoločne zatiahnuť za jeden povraz a v Miami sa už odprezentuje v oveľa lepšom svetle.

„Víkend v Baku bol trpkým sklamaním,“ pripustil Otmar Szafnauer. „Takýto zlý výkon už nesmieme zopakovať. V piatok sme vstúpili do víkendu nesprávnou nohou a následne sme sa už v ďalších častiach víkendu nedokázali zlepšiť.“

„V piatok sme boli počas tréningu dosť ďaleko od správneho nastavenia auta a keďže sme sa pre problémy so spoľahlivosťou na oboch autách predstavili na trati len minimálne, zostali sme stáť pred horou, ktorú sme museli zdolať v zvyšnej časti víkendu.“

„V budúcnosti sa musíme týchto problémov vyvarovať,“ pokračoval. „Do víkendu musíme vždy vstúpiť tou správnou nohou a uistiť sa tak, že máme čo najväčšiu šancu zabodovať. V Austrálii sme predviedli našu pretekovú rýchlosť a v Miami budeme mať väčšiu šancu overiť si náš balík vylepšení.“

„Musíme pokračovať v tvrdej práci, spoločne, ako tím, a aj naďalej dokázať porozumieť tomu, ako z nášho balíka vyťažiť maximum. Musíme sa zamerať na to, aby sme v Miami podali celkovo oveľa lepší tímový výkon [ako v Baku, pozn. red.],“ dodal Szafnauer.