logo F1online.sk

Red Bull by sa mal Péreza zbaviť, myslí si Ralf Schumacher

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 5. 2023

Sergio Pérez sa výkonnostne pomaly začína vyrovnávať Maxovi Verstappenovi. V šampionáte však môže zvíťaziť len jeden z nich – a hoci väčšina fanúšikovskej obce favorizuje Holanďana, Pérez určite nepôjde s kožou lacno na trh.  Navyše, hoci je dnes Red Bull neohrozene na čele, nemusí tomu tak byť počas celej sezóny. Nie nadarmo sa hovorí, „kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva“. Tím z Milton Keynes by si mal preto dvakrát rozmyslieť, či svojich jazdcov nechá medzi sebou bojovať, alebo si určí tímovú jednotku, ktorou by bol bezpochyby Max Verstappen. Uspokojil by sa však Pérez, ktorý začína poriadne vystrkovať rožky, opätovne s pozíciou jasnej tímovej dvojky? Pravdepodobne nie. Ralf Schumacher preto Red Bullu odporúča: „Zbavte sa ho!“

Zatiaľ čo dvojnásobný majster sveta ovládol preteky v Bahrajne a Austrálii, Mexičan triumfoval na mestských okruhoch v Saudskej Arábii a Azerbajdžane.

Red Bull však dvoch rýchlostne vyrovnaných pretekárov nepotrebuje. Naopak, rakúskemu celku vyhovuje, keď je jeden z jazdcov len nosičom vody a splní všetko to, čo zaznie vo vysielačke.

Zdá sa, že Sergio Pérez takýmto pretekárom, obzvlášť po tom, čo medzi ním a Verstappenom došlo počas vlaňajšej Veľkej ceny Brazílie k slovnej prestrelke, už nie je. „Mexický minister obrany“ dnes naopak vystrkuje lakte a Holanďanovi dáva poriadne zabrať.

Podľa Ralfa Schumachera súčasná situácia „červeným býkom“ rozhodne neprospieva. Prichádza preto s riešením. Bývalý pilot Williamsu či Toyoty Red Bullu radí, aby si dali s Pérezom po skončení ročníka „zbohom“.

„Sergio Pérez bol v Azerbajdžane silný,“ vyslovil sa Ralf Schumacher vo svojom stĺpčeku pre Sky Sports Deutschland. „Tu a tam má potenciál byť rýchlejší ako Max. Čo sa však týka majstrovstiev sveta, nemyslím si, že je taký konzistentný ako Verstappen. Niekedy, keď nie je s autom spokojný, robí pod tlakom chyby. Verstappen chyby nerobí, takže sa domnievam, že na konci ročníka to bude on, kto bude mať navrch.“

„V padoku koluje veľa fám o Pérezovej budúcnosti. Red Bull by má viacero možností [kým ho nahradiť, pozn. red.]: Je tu Júki Cunoda, Daniel Ricciardo a rovnako je tak k dispozícii aj veľa jazdcov na trhu.“

„Ak navyše Verstappen a Pérez spolu nevychádzajú, potom by dávalo zmysel, keby sa s ním Red Bull rozišiel. Keď sa pozriete bližšie, zistíte, že spolu nevychádzajú. Keď má tím dvoch jazdcov, ktorí spolu nevychádzajú, tak je to preň nevýhodné,“ dodal víťaz šiestich veľkých cien.

Súvisiace články