logo F1online.sk

Ako sa vyrovnať Red Bullu s DRS? Asi len odmontovať zadné krídlo, hovorí Vasseur

Charles Leclerc a Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 4. 2023

Charles Leclerc síce v Baku vyhral obe kvalifikácie, ale v pretekoch sa dvakrát musel skloniť pred rýchlosťou Red Bullu na rovinkách. Šéfa Ferrari Frédérica Vasseura ohromuje maximálka červených býkov. Podobne ako George Russell, aj on konštatuje, že dosiahnuť rovnakú maximálku by si vyžiadalo drastické kroky.

Ferrari tentoraz štartovalo z pole position, no bolo nad Leclercove sily udržať za sebou dotieravých býkov. Monačanovi nemožno nič vyčítať. Keď ho predbiehal Max Verstappen, tak s DRS mal výhodu neuveriteľných 30 km/h, proti čomu neexistuje efektívna obrana.

Niečo by sa dalo spraviť, ale možno len na okruhu AVUS. “Odmontovať zadné krídlo!” zasmial sa Frédéric Vasseur po otázke, čo by Ferrari pomohlo, aby na rovinkách dostihlo Red Bull. “No takú možnosť nemáme. Rozdiel v rýchlostiach bol ohromujúci.”

“Minimálne v Baku sa s nimi bojuje ťažko, ale nebude to vždy ako v Baku. Najskôr musíme presne zistiť, o čo tu ide, a potom spraviť krok vpred,” pokračoval boss maranellskej stajne, ktorú čaká ešte dlhá cesta späť na vrchol.

Prvé pódium v sezóne je preto cennou vzpruhou. “Je to dobré pódium a získali sme dobrú pole position, pre morálku a motiváciu tímu to bolo dôležité. Musíme sa pozrieť na pozitíva z tohto víkendu.”

“Mali sme dobrú rýchlosť na jedno kolo, teraz sa musíme trochu zlepšiť v dlhších stintoch. Najmä na začiatku stintu to bolo ťažšie. Na konci sme síce boli rýchlejší, hoci s Verstappenom by sme nedokázali bojovať. Ale dobre, berieme aj to,” volí optiku realistu Vasseur. “Teraz obrátime pozornosť na Miami. Z týchto pretekov sa musíme poučiť.”

Charles Leclerc podľa Vasseura urobil všetko na jednotku. Na druhej strane Carlosovi Sainzovi víkend v Baku absolútne nevyšiel. So svojím Ferrari nedokázal nájsť spoločnú reč a keďže už od piatka platí parc fermé, musel s tým žiť.

“Leclerc spravil všetko perfektne. Carlos zažil náročný víkend, už od Q1 sa snažil len doháňať zameškané a stratil sebavedomie. Ak vám v Baku chýba sebavedomie, je to pre vás nočná mora. Pri tomto formáte nemôžete pracovať na nastaveniach, čo vás núti sa doťahovať. S piatym miestom som spokojný,” uzavrel Vasseur.