logo F1online.sk

Verstappen vyzval Russella, aby použil rozum a „nevymýšľal si výhovorky“

Pole po štarte šprintu na VC Azerbajdžanu
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 4. 2023

Max Verstappen pôsobí v Baku dosť podráždene. Sám niekoľkokrát priznal, že mu šprintový formát vôbec nevonia a v sobotu ho ešte k tomu postihla smola. Po nevydarenom štarte zviedol súboj s Georgeom Russellom, ktorý sa rozhodol, že aj keď jeho Mercedes na Red Bull nemá, rozhodne mu nedá nič zadarmo. Výsledkom bol kontakt a poškodenie monopostu, ktoré Verstappenovi vo finále znemožnilo bojovať o prvé miesto.

Aj keď to pre Verstappena znamenalo stratu jedného alebo nanajvýš dvoch bodov, po pretekoch sa veľmi čertil. Nestačilo, že Russellovi po šprinte vynadal, vo svojej kritike pokračoval aj pred mikrofónmi médií a na svojich slovách – „Nabudúce môžeš čakať, že to dopadne rovnako.“ – naďalej trval.

„Myslel som to presne tak, ako som to povedal. Chcem povedať, že veľmi rešpektujem všetkých jazdcov, ale v prvom kole musíte tiež použiť zdravý rozum. Musíte si uvedomiť, v akej ste pozícii. Ich tempo nestačí a takto riskovať v prvom kole… na čo je to dobré? Veď v priebehu pár kôl by som ho aj tak predbehol,“ povedal Verstappen po pretekoch pre televíziu Sky.

„Riskujete poškodenie svojho aj súperovho auta. Skončil som s dierou v bočnici, kým on mohol dostať defekt a zničiť si vlastné preteky.“

„Myslím si, že som sa v druhej zákrute zachoval férovo a nechal mu miesto, ale on prebrzdil a trafil ma. Povedal mi, že mal studené pneumatiky, nuž, všetci sme mali studené pneumatiky, takže to nie je žiadne ospravedlnenie. Nemám rád, keď niekto reaguje štýlom ‚neurobil som nič zlé‘ a odkráča preč,“ dodal Verstappen.

Síce by sme nemali niekoho súdiť na základe jeho minulosti, ale aj sám Max priznal, že sa predtým dopustil chýb. Všetci poznáme jeho bojovnú povahu a nevieme sa ubrániť dojmu, že by na Russellovom mieste urobil to isté.

„Na jeho mieste by som sa pokúsil zabojovať, ale nie vraziť do niekoho. Ale niečo také sa možno naučíte časom. Keď som začínal vo Formule 1, tak som si zažil svoje momenty, chyby, prebrzdenia, poškodenia monopostu a pod., takže možno to je súčasť učebného procesu,“ pokrčil plecami Verstappen.

Táto prestrelka, pri ktorej Holanďan počastoval svojho kolegu nepekným vulgarizmom, bola lajtmotívom sobotného diania a Max musel odpovedať stále na tie isté otázky. Popretekový „pokec“ okorenený vulgarizmami zjavne na vysvetlenie celej situácie nestačil.

„On vie veľmi dobre vysvetľovať a tiež si vymýšľať výhovorky. Všetci sme mali studené pneumatiky a myslím si, že som mal plné právo podržať si vonkajšiu stranu. Naozaj som neriskoval a nechal mu dostatok miesta, ale na spoluprácu a bezpečný prejazd zákrutou potrebujete dvoch ľudí,“ prehlásil Verstappen pre F1 TV.