logo F1online.sk

Russell sa pustil do Verstappena: Nebudem spomaľovať len preto, že on vedie šampionát

Max Verstappen a George Russell
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2023

O najväčšiu tému šprintových pretekov sa nám postarali Max Verstappen a George Russell, ktorí kolidovali hneď po štarte. Na incident doplatil úradujúci šampión a okamžite si vzal na paškál súpera z Mercedesu. George Russell však neberie Holanďanove výčitky a pripomína mu, že chybu spravil on.

V druhej zákrute pohasli aj Verstappenove nádeje na šprintové víťazstvo. Po kolízii s Russellom totiž jazdil s poškodenou podlahou a obrovskou dierou v bočnici, ktorá mu uberala prítlak a na rovinkách zvyšovala aerodynamický odpor monopostu.

Verstappen si tak po pretekoch počkal na Russella a poriadne mu vyčistil žalúdok.

Russell: “Nemal som žiadnu priľnavosť.”
Verstappen: “Chlape, nikto z nás nemá priľnavosť. Všetci si musíme nechať trochu miesta.”
Russell: “Ja viem, ja viem.”
Verstappen: “Nabudúce môžeš čakať, že to dopadne rovnako, ty č*rák.”

“Takú reakciu som nečakal,” pripustil v media zóne George Russell, ktorý zo svojho pohľadu nespravil nič zlé; na vnútrajšku robil maximum pre to, aby zabránil kontaktu, a volant otočil o 180 stupňov doľava. Viac to naozaj nešlo.

“Ja som bol na vnútornej strane. Každý jazdec vie, že na vonkajšej strane aj riskuje. Ja som zabojoval a ten súboj som vyhral. Nebudem spomaľovať len preto, že on vedie šampionát,” vyhlásil 25-ročný Brit. “Popravde som bol prekvapený, že sa stále pokúšal udržať na vonkajšku. Je to totiž mestský okruh a on mohol stratiť oveľa viac ako ja.”

S dominantným autom je umnejšie vyčkať na vhodnejšiu príležitosť. Efekt skúseností sme po minulé roky mohli sledovať na jazde Lewisa Hamiltona, ktorý sa len málokedy vrhol do neistého manévru. Vďaka tomu zbieral body aj vo chvíľach, keď zbrklejší jazdci stúpali na míny.

“Ku kontaktu nedošlo úmyselne. Robil som maximum, aby bol náš súboj čistý. Ako som však povedal, prekvapilo ma, že bol taký neoblomný, keď som bol na vnútrajšej strane,” pokračoval Russell stále zaskočený z Verstappenovej reakcie.

Vzápätí sa k nej preto vrátil: “Keď za mnou prišiel, čakal som, že mi povie ‘pekný súboj’. Prekvapilo ma, že bol taký naštvaný. Aj tak dorazil do cieľa na treťom mieste. Bola to náročná situácia. Má dostatok skúseností, aby vedel, že ak sa snažíte predbehnúť chlapíka na vonkajšku, tak riskujete, že ten na vnútrajšku bude široký a trafí vás.”

“Myslím si, že keby sme si vymenili pozície, tak by sa nič nezmenilo. Spravil by presne to isté, čo aj ja,” presvedčene odkázal šampión sérií GP3 a F2. “Také je pretekanie, ideme ďalej, sme predsa veľkí chlapci. Toto je Formula 1.”

Russell tvrdí, že keby si pozície vymenili, tak by Verstappen spravil presne to isté. Čo by však spravil Russell, keby bol na vonkajšej strane on? Nie je to tak, že by zopakoval presne tú istú Verstappenovu “chybu”?

Vraj nie. “V prvom kole na mestskom okruhu by som sa nesnažil udržať na vonkajšku. Pilot na vnútrajšku má vnútornú stopu a vy ste tú zákrutu prehrali. Ak predbiehate z vonkajšej strany, riskujete. Dúfam, že dnes sa o tomto riziku niečo naučil. Mohol počkať jedno kolo, s ich rýchlosťou by ma poľahky predbehol.”

Verstappen si nakoniec vzal tretie miesto späť hneď po reštarte. Monopostu W14 skrátka chýbala rýchlosť, no balans bol vraj fajn. “Z auta som mal dobrý pocit. Nemyslím si, že naším problémom by bolo to, aký máte z auta pocit.”

“Chýba nám len rýchlosť,” vysvetľoval poukazujúc na žalostnú maximálku. “Max ma predbehol, akoby som stál na mieste. Vieme, akí sú rýchli. Podľa našich výpočtov by sme mohli dať dolu aj zadné krídlo a aj tak by boli rýchlejší ako my. Toto nehovorím ako vtip. Netušíme, ako to dokážu. V rukáve majú nejaký trik, takže klobúk dolu. Čaká nás práca.”

Súvisiace články