logo F1online.sk

Leclerc si vydýchol a má pole, no Red Bull mu robí starosti

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2023

Šprintový kvalifikačný rozstrel potvrdil, že piatková pole position Charlesa Leclerca nebola žiadnou náhodou. Red Bully naňho nemali nárok ani na druhý pokus. Sergio Pérez stratil 0,147 sekundy a Max Verstappen pokazil druhý sektor.

V sobotu tak bude z najvýhodnejšej pozície štartovať Charles Leclerc, ktorý však s kvalifikáciou nemôže byť stopercentne spokojný. V poslednom kole totiž aj on spravil chybu a v piatej zákrute trafil bariéru. Konšpiračným teóriám, ktoré nasledovali aj po jeho pole position v Monaku 2021, sa vyhol, keďže za sebou mal už len Carlosa Sainza. Žlté vlajky pribrzdili len jeho.

“Na mäkkej zmesi to bolo náročné, pretože vás trochu chytá nervozita. Na tej zmesi sme od piatka nejazdili,” podotýka Charles Leclerc. Šprintový rozstrel je špecifický; tradičný záver kvalifikácie býva vyvrcholením dlhej prípravy a niekoľkých kôl na softoch. Teraz bolo treba šliapnuť na plyn okamžite bez čerstvých informácií o mäkkej sade. “Nie je to tak dávno, ale podmienky sa úplne zmenili, takže aj gumy sa správali inak.”

Pilot Scuderie sa následne vrátil k svojej nehode. V piatej zákrute si našťastie poškodil len predné krídlo, nad ktorým sa zamyslene skláňal v boxovej uličke. “V druhom kole sa mi prehriali zadné pneumatiky,” vysvetľuje. “Pokúsil som sa na to trochu viac zatlačiť, aby som získal nejaký čas — strácal som totiž na svoj prvý pokus. V piatej zákrute som stratil kontrolu.”

“Kvalifikáciu to nijako neovplyvnilo. Neviem, ako bol na tom Carlos za mnou, no ak sa zlepšoval, tak je to škoda. S prvým kolom som však veľmi spokojný. Teraz musíme potvrdiť našu rýchlosť v pretekoch,” uvedomuje si Leclerc.

Ferrari musí zabrať najmä z hľadiska pretekovej rýchlosti, ktorá predstavuje slabinu monopostu SF-23. Navyše bude mať za sebou oba Red Bully, ktoré s otvoreným zadným krídlom doslova lietajú po okruhu.

“Pôjdeme do boja, ale musíme byť realisti. Až doposiaľ sme v pretekoch ťahali za kratší koniec. Zdá sa, že najmä Red Bull je o krok pred nami. Uvidíme, ako to dopadne,” dodáva Leclerc. “Dúfam, že sa dočkáme milého prekvapenia. Auto sme dosť vylepšili, ale až dnes dostaneme odpoveď na otázku, ako sme na tom v porovnaní s nimi.”